Den fina bilden är Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen.

Eterisk pepparmyntaolja är en perfekt sommarolja. Med sina svalkande och uppfriskande kvaliteter svalkar den effektivt kropp och sinne. Oljan har också många läkande förmågor.

Pepparmynta är den största av alla eteriska oljor räknat i volym. Varje år produceras tusen ton av den skarpdoftande oljan. Den framställs också i nästan hela världen: USA, Europa, Asien, Nordafrika och Australien.

Eterisk pepparmyntaolja framställs via vatten- eller ångdestillering av de lätt torkade bladen, enligt Shenet.se skördade strax innan blomningen i England och i USA fullt blommande.

Pepparmyntaoljan har en kylig, frisk och stark doft och smak. Styrkan och friskheten i pepparmynta kommer av terpenalkoholen mentol i flera former.  

Pepparmyntaolja har en mängd effekter på kropp och sinne. Här är några·

-Oljan är svalkande, uppfriskande, vitaliserande och ger energi

-Den är bra mot astma, blockering i bröstet, influensa och problem med bihålorna

-Pepparmyntaolja kan lindra migrän och illamående

-Den stimulerar matsmältningen och är effektiv mot förstoppning

-Pepparmyntaolja är effektiv för att hålla borta insekter

Använd i diffuser eller massageolja

Så här använder du eterisk pepparmyntaolja:

Inhalera:

Ta 1-3 droppar i en aromaterapilampa, diffuser eller droppa i en skål av keramik eller glas och häll kokande vatten på.

Massera:

Ta 1-3 droppar i 0,5 dl bärarolja, till exempel mognad sesamolja eller, för än mer kylande effekt, kokosolja. Använd för abhyangamassage innan duschen, se länken Stilla din oro nedan, eller att smörja med som hudlotion.

Jag älskar pepparmynta och har den gärna i min aromaterapilampa på kvällen, eller mitt på dagen när jag jobbar och behöver hålla fokus. Brukar du använda eterisk pepparmyntaolja? Hur använder du den?

SVAL KRAM

Tia

Relaterad läsning: