Foto: Sidney Pearce, Unsplash.

Ros är en fantastiskt fin – och dyr – eterisk olja. Foto: Sidney Pearce, Unsplash.

Årets första riktigt varma vårdagar har jag haft den enorma glädjen att återse min lärare dr Vinay Vora med familj. Jag har också fått fördjupa mig i de eteriska oljornas enorma läkepotential ur ett ayurvediskt perspektiv.

Jag började nosa på eteriska oljor (hehe) redan i researchen till min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber för ett par år sedan (boken kom ut för ett år sedan), och fascinerades redan då av deras fina egenskaper.

Då fokuserade jag av förklarliga själ på oljornas effekt för hud och hår, boken handlar om hur vi kan göra våra egna, garanterat giftfria, skönhetsprodukter, och på Skandinaviska Ayurveda-Akademins kurs i helgen med dr Vora fick vi lära oss en mängd eteriska oljor, deras effekt på oss, både mentalt, fysiskt och andligt (enligt ayurveda), på de olika doshorna, hur de bör doseras och hur vi kan använda dem i bland annat massage och aromaterapi.

Vi fick också lära oss några så kallade marmapunkter, alltså punkter på kroppen som är extra mottagliga för att balansera och hela oss. Söndagen slutade med att vi gav varandra en behandling (som vi nu i vår tur kan ge till andra): en magisk marmapunktsmassage med valfri eterisk olja (uppblandad med en basolja, förstås), och som kronan på verket en yoga nidra (yogisk sömn). Så skön och vitaliserande (eftersom jag valde en sådan olja).

Vi fick också vissa skönhetstips som liknar flera av dem jag har med i min bok. Ett tips var att att skölja ansiktet med mjölk, skölja bort och sedan smörja med oljeblandning. Babylen hud är resultatet av den kuren. Vi applicerade dessutom oljan på varandra i en ansiktsmassage, helt ljuvligt!

Det är den helt naturliga aha-syran i mjölk (och yoghurt) som ger en mjuk peeling på huden så att den blir så len och mjuk. I min bok har jag med en supersnabb och bra ansiktsmask med yoghurt, med samma peeling- och uppmjukande effekt. Du smörjer helt enkelt in hela ansiktet med turkisk yoghurt. Låt sitta 15 minuter, skölj sedan bort med vatten.

En ljuvlig nattolja får också du om du blandar 3 msk avokadoolja, 1 msk havtornsolja och 4 droppar palmarosaolja. Dert blir en cellförnyande nattolja som bekämpar rynkor, akne och hjälper mot torr och sprucken hud. Den kan vara lite för kraftfull att använda varje natt, så ta den någon gång per vecka, bara.

Nu ska jag smälta alla ny kunskaper, sängen väntar. Vi hörs om ett par dagar!

Glöm inte att gilla någon av mina sidor på FB Ayurvediskt – Tia Jumbe eller Tia Jumbe, för att få veta när ett nytt blogginlägg är publicerat!

Kärlek,

Tia