I fredags hade jag, Anna och Veronika releasefest för vår bok Mindful eating – Slut fred med kroppen och maten. Det blev en helfin tillställning med härliga vänner, god mat – och en tankeväckande mindfulnessövning med Anna och Veronika. 

Övningen, som också finns i boken, går ut på att känna efter vem eller vad i oss det är som egentligen vill äta. Vi fick alla en liten chokladbit som vi i tur och ordning skulle titta på, lukta på, smaka på, svälja och sedan känna efter i magen, hjärtat och cellerna. Vilken del av oss var egentligen mest sugen på den där chokladbiten – efter att vi alla hade kalasat på festens buffé?

Chokladbiten såg inte mycket ut för världen där den låg i handen (mörk brun fyrkant – inte särskilt vacker).  Hade ögonen fått bestämma hade jag inte alls ätit den.

Däremot doftade chokladen underbart. Jag fick omedelbart lust att stoppa den (och fem till!) i munnen.

Och i munnen blev det jordens fest när chokladen långsamt fick smälta på tungan.

Men magen, som ju var full med den härliga buffématen, hade ju inget behov alls av chokladen (inte heller av Nakds små mumsiga snacksbitar som slank ner lite senare).

Hjärtat var också tyst och nöjt.

Och cellerna … Det är lite knepigt att känna hunger på cellnivå – prova själv. Men jag kunde i alla fall inte uppfatta några signaler om att chokladbiten var viktig för dem.

Summa summarum: Hade jag lyssnat på signalerna från min näsa och mun (så som jag ibland gör) så hade jag fortsatt att festa på choklad ett tag till. Helt i onödan, eftersom jag var mätt. Men eftersom jag bara åt en bit, så medvetet och i total närvaro, så räckte det. Hela jag var alldeles nöjd.

En rolig och tankeväckande övning!

Det var verkligen en fantastisk kväll på flera sätt. Ett drygt år efter att vi drog igång vårt samarbete är boken här, som vi har lagt ner så mycket kärlek och omsorg på. Det har varit ett givande projekt, jag har lärt mig så mycket.

Dels har jag under den här tiden och till stor del tack vare det här boksamarbetet insett att mindfulness är det enda förhållningssätt till livet som känns rimligt för mig. Att sträva efter att vara närvarande, att att lyssna in hjärtat, se det lilla, glädjas åt och njuta av det. Att leva och uppleva. Att vara min egen bästa vän och betrakta mig själv och mina medmänniskor med kärleksfull ömhet. Vi är alla här tillsammans!

Dels har samarbetet gett mig två nya vänner, Anna och Veronika. Jag beundrar er båda enormt: så drivna, så kloka, så smarta och vackra. Jag är evigt tacksam över att ha lärt känna er!

Tacka alla ni som kom, firade med oss, och gjorde den här kvällen till precis så varm och härlig som en bokreleasefest om något så fint som mindfulness ska vara! Speciellt tack till Gittan för lånet av bilderna nedan. Fler bilder (och en liten film tror jag minsann också) från bokreleasen kommer att dyka upp på Mindfuleatinggruppens hemsida. Om du vill köpa boken kan du göra det i min butik här på hemsidan.