Det här med hälsa är inte så lätt. Det är en växande och lukrativ nisch: många jagar hälsa, och lika många tjänar pengar på att sälja de magiska ingredienserna. För mig är optimal hälsa både väldigt enkelt och väldigt komplext – men framför allt väldigt, väldigt viktigt. För oss och hela världen.

Jag kom att prata om hälsa med en mycket trevlig kvinna häromdagen. Vi konstaterade att många av oss har ett intressant förhållande till hälsa. Vi renoverar och sköter om våra hem. Vi motionerar och vårdar våra husdjur efter konstens alla regler. Vi pysslar om våra båtar och ger vår bil regelbunden service. Vi skulle aldrig drömma om att tanka bilen med fel slags bränsle. Men när det kommer till oss själva är vi inte alltid lika noga med omvårdnaden –  trots att ingen kan undgå rapporterna om välfärdssjukdomarna som tar livet av oss vid allt yngre åldrar. Det är som att vi tror att vi är odödliga och vaccinerade mot all slags sjukdom. Kanske är det ett sätt för oss att stå ut med att vår tid här på jorden är utmätt, och att fortsättningen därefter är ytterst oviss. Om vi inte låtsas om att kroppen slits och åldras så kanske vi kan låtsas som att sjukdomarna och döden inte heller finns …

Jag vill både leva länge och vara frisk under tiden. A hundred and healthy är mitt motto. För mig handlar hälsa om att leva mitt bästa och längsta möjliga liv. Holistisk hälsa genomsyrar hela min livsstil, inte enbart för min egen skull. En människa som mår bra är en bättre medmänniska. Jag är bättre nu för både min närmaste omgivning och för världen, än när jag var yngre, mer ångestfylld och olycklig.

Hälsa för mig är att till så stor del som möjligt fylla dagarna med saker som jag tycker är roliga, viktiga och/eller givande. Att försöka uppfylla de drömmar jag har. Jag är skyldig mig själv och mina barn att leva mitt bästa liv. Det är viktigt för mig att visa mina barn att det i alla lägen är värt att söka största möjliga harmoni och lycka. Och då menar jag den där lyckan som känns som en värme i bröstkorgen. En skön känsla av välbefinnande. En känsla som inte materiella ting kan ge. Därmed inte sagt att jag inte vill tjäna pengar. Det vill jag absolut, jag ser ingen motsättning mellan att vara lycklig och må bra, och tjäna pengar. Jag tror på allvar att vi blir belönade när vi följer våra hjärtan.

Hälsa för mig är att så långt det är rimligt välja hållbara produkter med hänsyn till miljön. Inga konstiga tillsatser i hygienprodukterna, inga plastlådor i kylskåpet.

Hälsa för mig innebär att leva på ett sätt som gör att jag håller mig frisk och stark så länge som möjligt. Både i kropp och sinne. Här ingår förstås både att ge kroppen de bästa förutsättningarna, att äta ekologisk, numer mestadels vegetarisk mat, tillagad med kärlek, och att träna holistiskt. Jag har också hittat en andlighet som bidrar till min harmoni, en tro på en oändlig, välvillig kraft. Sedan många år är yogan självklar, och nu när jag har hittat den fantastiska Kundaliniyogan pysslar jag om både kropp, sinne och själ med mina dagliga pass. Kundaliniyoga stimulerar kroppens viktigaste körtlar, så att hormonsystemet, som styr så många av kroppens basala funktioner, hålls i balans.

Men missförstå mig inte. Jag är ingen fanatiker. Då och då är välbefinnandet av att äta en chokladboll viktigare än sockrets negativa effekt, och det är långt ifrån alla dagar som känns lika harmoniska.

Jag är en rastlös själ som alltid har jagat framtiden. Jag kom till världen fyra veckor för tidigt och har sedan dess haft bråttom i allt. Jag har haft ångest, varit frustrerad och mått dåligt. Jag har jobbat mycket med mig själv, och nu på något sätt landat. Jag är inte helt förändrad, jag rör mig fortfarande framåt i snabbt tempo, men med större närvaro och glädje. Jag kan njuta nu. Jag vet hur jag kan hantera både djupa dippar och höga toppar. Jag är mer harmonisk och glad.

Jag är medveten om att jag lever ett prioriterat liv som har möjligheten att välja mellan att leva sunt eller osunt i stället för att tvingas kämpa för min överlevnad på mörka hav eller under förtryckande regimer. Jag tackar varje kväll för allt jag har, och allt jag får. Jag ger tillbaka genom att försöka behandla alla medmänniskor och Moder Jord med respekt, vänlighet och kärlek.

Den bok jag skriver på just nu, som kommer ut i slutet av året, handlar om hälsa ur det här holistiska perspektivet, där allt ifrån dina tankar till hur du andas och sover påverkar hur du mår. Om jag med den boken kan inspirera fler att prioritera sin hälsa skulle jag bli överlycklig. Kanske kan jag hjälpa någon att lite snabbare bli mer harmonisk och lycklig – för hela världens skull.

Sköt om dig. <3