Lätta rörelser över huden från en annan person gör att vi känner oss tryggare och blir mer hjälpsamma och sociala. Det visar ny forskning. Men du kan stilla din oro själv, med ayurvedisk massage, abhyanga. Här får du veta hur.

 

Beröring är inte bara livsviktigt för oss, det kan också förändra vårt beteende. Det är DN som har publicerat den intressanta artikeln om beröring (den kommer ursprungligen från Modern Psykologi), och jag kan inte låta bli att dra paralleller till ayurvedas fantastiska oljemassage som vi rekommenderas att ge oss själva dagligen hemma.

Enligt forskaren Helena Backlund Wasling är beröringssinnet lite förenklat uppdelat på två: en beskrivande del och en emotionell del. Det är det emotionella beröringssinnet som förändrar vårt sinnesläge.

Det emotionella beröringssinnet aktiveras av lätta rörelser över huden, samt lätta, kortvariga tryck, som när du lägger handen på armen på någon som du talar med, och ger den ett lätt tryck innan du släpper. Signalerna från denna typ av ytliga hudkontakt leds långsamt genom tunna nervtrådar till det centrala nervsystemet i hjärnan. De påverkar vårt känsloläge och vårt beteende på längre sikt. Forskningen visar att vi blir mer benägna att hjälpas åt. Det skapar en koppling och en relation till en annan person.

”Vi kan med beröring känna oss mer trygga och i goda händer, vilket kan påverka vilka beteendeval vi gör i den nära framtiden”, skriver Helena Backlund Wasling i texten.

När vi stryker på huden långsamt och lätt med hudtemperatur aktiveras vårt belöningssystem, skriver hon också. Flera delar i den del av hjärnan som aktiveras av denna typ av beröring, ”the social brain”, är kopplade till vår sociala förmåga. Beröring som påverkar denna del av hjärnan kan alltså tillskrivas en social betydelse.

I artikeln kopplar Helena samman denna typ av beröring till det faktum att ensamhet är en riskfaktor för alltför tidig död. Kanske, spekulerar Helena, kan brist på beröring vara en av anledningarna.

När jag läser artikeln i DN/Modern Psykologi blir jag inte alls förvånad att denna typ av lätt beröring gör att vi känner oss tryggare och mer sociala, och att det påverkar vårt beteende. Men jag tänker att beröringen faktiskt inte behöver komma från en annan person för att vi ska få dessa underbara effekter.

Inom ayurveda används massage sedan urminnes tider för att stärka hälsa och välmående. Lätt massage med olja på huden anses så välgörande för kropp och sinne att vi rekommenderas att ge oss själva detta dagligen (så kallad abhyanga, se beskrivning här nedanför).

Traditionella ayurvediska skrifter nämner mängder av fördelar med abhyanga. Den balanserar alla tre doshorna, minskar trötthet, förbättrar sömnen och stärker och smörjer förstås huden. Det anses också hjälpa till att frigöra restprodukter från kroppen. Oljemassagen smörjer leder, tonar muskler och ökar blodcirkulationen, särskilt till nervändar. Det lugnar nerverna och ökar mental klarhet samtidigt som oro och frustration minskar.

Via reflexpunkter i handflatorna, på öronen och fotsulorna påverkas också våra inre organ och kroppsdelar, som stimuleras av massagen.

Jag ger mig själv abhyangamassage om inte varje dag så i alla fall de flesta av veckans dagar. Jag rekommenderar också abhyanga till alla mina klienter. Jag älskar den värme som massagen ger (jag använder mognad sesamolja, som är värmande), den näring och smörjning som huden får, och det sätt på vilket den lugnar och grundar mig mentalt. För mig är abhyanga en del av den praktik som jag gör för att få mig att landa in i mitt hjärta och bli en bättre, lugnare, gladare och mer kärleksfull person.

 

Stilla din oro själv!

Här kommer en beskrivning på abhyanga, kanske har du tid på jullovet att prova denna härlighet. Se till att du har en stund på dig och att du inte behöver stressa, det förtar effekterna. Massagen tar cirka 15 minuter – det är väl investerad tid!

Till abhyanga använder du mognad sesamolja (finns på ayurvedabutiker och hälsobutiker på nätet), men även kokosolja funkar för en het pitta, eller senapsolja för kapha. Värm oljan till kroppstemperatur (här hittar du 3 sätt att värma oljan). Massera sedan in oljan över hela kroppen, med långa rörelser längs med armar och ben, och cirklande rörelser kring leder och på magen. Använd hela handen så ofta du kan för att stimulera reflexpunkterna. När vi masserar med dessa stimuleras dessa organ och kroppsdelar lite extra. Massera kroppen uppifrån och ner enligt denna beskrivning:

– Massera hårbotten (om du hade tänkt tvätta håret – annars kan du hoppa över det) med mjuka cirkulerande rörelser. Ge dig själv massage i ansiktet med lätta fingrar, och massera öronen. Ägna lite extra tid åt öronen. Även här har vi reflexpunkter som gör att olika organ och kroppsdelar stimuleras vid beröring.

– Massera halsen och nacken, fortsätt ner på ryggen så långt du når. Cirkulera en stund i ländryggen och olja in rumpan.

– Massera axlar, armar och händer. Gör cirklande rörelser runt axlar, armbågar, handleder och fingerleder. Massera längs med överarmar, underarmar, händer och fingrar.

– Massera runt brösten och upp till armhålan (perfekt för den dagliga bröstkollen), några lugna varv över hjärtat och solar plexus, och runt naveln.

– Massera benen och fötterna. Massera längs med lår och vader, cirkulera runt knän och fotleder.

– Massera fötterna och tårna. Ägna lite extra tid åt att massera fötterna.

När du har masserat in hela kroppen med olja duschar du som vanligt.

 

Ha en ljuvligt grundad dag!

Tia