Så skapar du ojas – ayurvedans eget livselixir

Foto: Simon Matzinger, Unsplash.

Foto: Simon Matzinger, Unsplash.

Har du hört talas om ayurvedans “livselixir” ojas? Substansen som också kallas ungdomens molekyl styr hälsa och åldrande, vitalitet och utstrålning. Har vi ojas så lever vi längre, håller oss friskare och är strålande harmoniska. Här får du veta hur du skapar ojas i din kropp.   

 

I dag har jag skrivit om ojas i min bok om ayurveda som kommer ut i höst. Och så kände jag att jag ville dela detta fantastiska med er!

Ojas är slutprodukten av vår matsmältning, det som blir kvar efter att kroppens alla vävnader har blivit närda. Ojas går närmast att jämföra med honung, som ju är slutprodukten av den nektar som bina samlar in från blommor. Det är ungefär en handfull ojas som cirkulerar i kroppen – men mängden varierar beroende på hur vi äter och lever.

Ojas är en substans som vi gärna vill ha så mycket som möjligt av – den har nämligen superfina egenskaper. Ojas ger näring åt kroppen och stärker vårt immunförsvar, men påverkar inte enbart vår fysiologi. Ojas skapar entusiasm, potens, kunskap och intellektualitet. Livselixiret ger klarhet i sinnet och stimulerar vår förmåga att förstå. Ojas gör det lättare för oss att sova och vila. Psykologiskt ansvarar ojas för medkänsla, kärlek, fred och kreativitet. Vår aura, vår utstrålning, är en produkt av ojas. En person med mycket ojas är full av energi och kraft. Ojas påverkar också vår vitalitet och livslängd. Med mycket ojas i kroppen saktas åldrandeprocessen ner.

Det fina är att vi själva kan påverka hur mycket ojas som produceras. För att maximera mängden behöver förstås kosten vara anpassad till vår dominanta dosha (vata, pitta eller kapha). Allt som stärker agni och håller rent i våra kanaler för näring och information gynnar bildandet av ojas. Vissa livsmedel anses extra gynnsamma, bland annat ghi, honung i små mängder, basmatiris och söta frukter (men förstås inte i överdrivna mängder).

Mängden ojas påverkas liksom allt annat inom ayurvedan av hela vår livsstil. Gott uppförande ökar mängden. Att vara en god samhällsmedborgare och att vara kärleksfull gentemot vår omgivning gynnar även det produktionen av detta livselixir. När vi skrattar, regelbundet befinner oss i naturen, och tillåter oss återhämtning stimulerar vi bildandet av ojas. Att regelbundet utöva yoga, med pranayama och meditation, gör även det att vi får mer av ayurvedans livselixir.

Det vi bör undvika för att inte minska mängden ojas är känslor som ilska, stress och spänningar. Oro, sorg, ångest och trötthet dränerar oss på ojas och immunitet, liksom hunger, utmattning och överdrivet motionerande.

I västvärlden hävdar vissa att ojas i själva verket är hormonet melatonin, som det skapas allt mindre av i takt med att vi åldras. Andra hävdar att ojas till största del består av peptider, små proteinliknande molekyler. Alldeles oavsett vad ayurvedans ojas motsvarar i den västerländska vetenskapen är det både så vackert och också logiskt att ju mindre vi stressar och oroar oss, ju mer kärleksfullt vi agerar gentemot oss själva och vår omgivning, och ju mer vi ägnar oss åt yoga och äter passande mat för vår konstitution – desto friskare blir vi och desto längre lever vi.

Mängder av ojas, hälsa och kärlek önskar jag dig!

Tia

Veckans kundaliniyoga: Ruska liv i dina tio kroppar

Foto: Alexandre Chambon på Unsplash

Foto: Alexandre Chambon på Unsplash

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 17 januari

Kriya: Kriya for awakening your ten bodies

Meditation: Laya Mantra

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify):Chakara Chahin: Mangala CHaran oh Jaap Sahib, Satkirin Kaur Khalsa; Devi Prayer; Craig Pruess & Ananda (vila), Laya Mantra, Sat Kartar.

Terminen på Bara Yoga inleddes med ett av de tuffare passen i lärarmanualen, Awakening your ten bodies. En riktig rivstart, med andra ord – men en härlig sådan!

Enligt kundaliniyogan har vi tio kroppar, varav den fysiska kroppen är en. Tre är mentala och sex är energikroppar. Vi påverkas av obalanser i de tio kropparna. Det här är alla tio:

Soul Body
Negative Mind
Positive Mind
Neutral Mind
Physical Body
Arcline
Aura
Pranic Body
Subtle Body
Radiant Body

Här kan du läsa mer om de olika kropparnas karaktärer, kvaliteter, hur i mår när de är i och ur balans, och hur vi kan balansera dem.

Passet avslutade av kraftfulla Laya Mantra, där vi aktiverar de tre kroppslåsen i takt med ett mantra.

 

Kom ihåg det här när du gör kundaliniyoga själv hemma:

-Glöm inte att tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

Kärlek & värme, ses om en vecka!

Tia<3

Veckans kundaliniyoga: Ett pass för balans, harmoni och energi

Foto: Kacper Szczechla, Unsplash.

Foto: Kacper Szczechla, Unsplash.

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 7 januari

Kriya: Basic Spinal Energy Series

Meditation: Kirtan kriya

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify): Ang Sang Wahe Guru, Mirabai Ceiba; Chattr Chakkr Vartee, Nirinjan Kaur; Gurmukh Rom Rom, Bhai Hari Singh Ragi;  Har Mukande, Mirabai Ceiba; Pavan Guru, Gurunam Singh; Devi Prayer; Craig Pruess & Ananda (vila)

Terminens intropass bjöd på två riktiga klassiker i kundalinisammanhang: Basic Spinal Energy och Kirtan Kriya.

Basic Spinal Energy är precis vad det låter som – en riktig rundsmörjning för ryggen. Det här passet jobbar systematiskt igenom ryggraden från länden upp till nacken, och ger samtidigt alla chakran längs med ryggraden en välbehövlig energiboost. Det är vanligt att känna sig pigg, glad och som att man fått en större mental klarhet efter att ha gjort det här passet regelbundet ett tag. Det förklaras av att passet sätter igång cirkulationen av ryggmärgsvätskan som löper i kanaler i hålrum i ryggraden och som bland annat transporterar näring till hjärnan.

Som meditation körde vi kundaliniyogaklassikern Kirtan Kriya, en av de meditationer som är forskade på och som har visat sig ha en mängd positiva effekter på hjärnan. Meditationen lämnar också en helt ljuvlig känsla efter sig, av lugn, balans och harmoni. Vi använder mantrat Saa Taa Naa Maa under meditationen:

SAA: Oändligheten, kosmos, början

TAA: Livet, existensen

NAA: Död, förändring, transformation

MAA: Återfödelse

 

Kom ihåg det här när du gör kundaliniyoga själv hemma:

-Glöm inte att tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

En underbart start på det nya året önskar jag dig, hoppas att vi ses på Bara Yoga på söndagarna!

 

Tia

 

 

 

Visualisera dina önskningar för 2018 – 4 steg för att lyckas

Foto: Julia Caesar, Unsplash

Foto: Julia Caesar, Unsplash

Vad behöver du för att nå största möjliga lycka 2018? Använd dig av visualiseringsteknik för att nå det du vill uppnå. Här är de bästa tipsen för att lyckas + en rolig och härlig meditation för att skapa din bästa framtid!

 

Nyår innebär ofta önskningar inför det nya året. Häromdagen skrev jag om 10 konkreta saker du själv, dag för dag, kan göra för att skapa ett fantastiskt 2018. Här vill jag bjuda på en superhärlig och effektiv visualiseringsteknik, en meditation, för att ytterligare hjälpa hjärnan att hjälpa dig att skapa det du önskar 2018. Ni som brukar yoga med mig på Bara Yoga i Aspudden på söndagar känner igen den, vi gör den (nästan) varje nymåne!

Att använda sig av visualisering för att nå sina mål är inget nytt. Idrottsmän gör det hela tiden. Att programmera hjärnan med positiva bilder av ett önskat resultat är supereffektivt för att uppnå det vi önskar, och att använda visualiseringsteknik i samband med avslappningsövningar eller meditation, som vi ska göra här, är ännu mer kraftfullt.

Att skapa en målbild handlar om att måla upp en bild av hur situationen se ut när du har fått det du vill ha. Vad skulle göra dig lycklig under 2018? Kärlek? Mer ledighet? Mindre rädsla? Regelbunden meditation? Mer fysisk yoga? Det är exakt det som du nu ska visualisera fram. Till din hjälp får du den härliga meditationen Beaming & Creating the Future, från kundainiyogan. Men först några tips på vägen.

 

Så här lyckas du med din visualisering:

1. Försäkra dig om att det du visualiserar är något som är förankrat i ditt hjärta och inte enbart tillfredsställer ett behov skapat i rädsla eller brist. “Mer pengar” är till exempel aldrig en önskan från hjärtat, utan ett behov skapat i en känsla av brist. Det är inte en brist vi ska försäkra oss emot med meditationen, utan förstärka en känsla av att det finns ett överflöd, att det räcker åt alla. Med den synen på tillvaron är det inte nödvändigt att önska sig mer pengar. Om du ändå känner att just mer pengar skulle vara lösningen på dina problem (det kan verkligen kännas så ibland), se om du kan nå en bild av vad dessa pengar skulle ge dig, möjlighet till semester, resa, frihet, trygghet, glädje, och visualisera det i stället.

2. Du bör tro på det du vill uppnå. Det var när jag fattade det här som polletten verkligen trillade ner. Innan dess kändes det mest fånigt att visualisera. För om det du visualiserar inte verkar trovärdigt ens för dig själv så kommer det inte heller att bli sant. Det går liksom inte att lura sig själv. Känn efter så att du verkligen tror att det du önskar dig är möjligt. Om det känns orealistiskt, börja lite närmare något som känns mer sannolikt. Om ditt slutmål till exempel är att älska dig själv, men det just nu känns omöjligt, visualisera hur du känner stolthet över dig själv eller något du gjort, glädje över dig själv eller något du gjort. Sedan kan du gradvis höja målet tills det faktiskt känns rimligt att älska dig själv.

3. Gör visualiseringen så konkret som möjligt. Innan du börjar praktisera meditationen här, konkretisera inför dig själv det du vill uppnå. Exakt hur ser du ut och hur känner du dig när du är trygg? Hur ser kärlek ut för dig och hur känns den? Frihet? Kanske har du stunder av det önskade i ditt förflutna som du kan leta upp i minnet och använda dig av?

4. Ju oftare du jobbar med en visualisering desto snabbare kommer du att nå ditt mål. Om du har en daglig praktik av något slag kan du inkludera denna meditation i den. Annars kanske du kan se till att göra den et par gånger per vecka, i alla fall. De dagar du inte har tid för hela passet, använd transporttid på buss eller tåg till att sluta ögonen och för ditt inre spela upp filmen eller visa bilderna på din härliga framtid. Som sagt, ju oftare du påminner din hjärna om vad den ska leverera, desto snabbare kommer den att göra det.

 

I den här meditationen börjar du med att tömma sinnet på tankar och föreställningar, för att sedan fylla det med olika aspekter av de kvaliteter och det stöd du behöver för att nå lycka.

Meditationen har tre delar och om du gör fulla tider tar den cirka 42 minuter. Du kan korta tiderna om du vill, men korta då proportionerligt, till exempel halvera tiderna i alla delarna. Om du följer länken har du en beskrivning på engelska. Börja gärna med att sitta några minuter och förlänga andetaget. Gör det gradvis djupare och långsammare.

 

Beaming & Creating the Future

* Sitt i lätt meditationsställning på en kudde på golvet, eller sitt på en stol med fotsulorna i golvet och ryggen fri och uppsträckt. Sitt still och håll ögonen slutna. Låt handryggarna vila på låren/knäna och placera tummarna mot pekfingrarna i Gyan Mudra.

DEL 1, 7-15 minuter

* Andas in i ett långt djupt andetag genom munnen. Håll andetaget inne så länge du kan utan ansträngning. Andas sedan sakta ut helt och fullt genom näsan.

DEL 2, 7-11 minuter

* Andas in genom näsan, håll andetaget inne, mjukt och bekvämt, och börja tömma hjärnan på negativa föreställningar, känslor och tankar. Detta gör du genom att tänka dig att du nollställer allt negativt dyker upp. Föreställ dig att det är noll och intet. Ta varje negativt påstående som kommer och radera den. Om positiva tankar dyker upp bara noterar du dem utan att nollställa. När du behöver andas du ut, andas sedan in igen och fortsätt.

DEL 3, 5-15 minuter

* Nu ska du visualisera det du behöver allra mest för att uppnå största möjliga lycka och utveckling. Summera detta i ett enda ord och låt det ordet och den tanken sätta sig i ditt sinne. Andas in, håll andan inne och streama olika innebörder av ordet/tanken, låt sinnet helt fyllas av det. När du behöver andas du ut, andas in och börjar om.

För att avsluta: Andas in, rör axlar, armar och ryggrad. Sträck armarna rakt upp, spreta med fingrarna och ta några djupa andetag.

Sitt gärna kvar ett par minuter i den känsla som du nu har skapat i dig.

All kärlek och varmt lycka till med att skapa din bästa framtid! <3

Tia

Veckans kundaliniyoga: Visualisera det du önskar

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 17 december

Kriya: Pituitary Gland series

Meditation: Beaming and creating the future

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify): Guru Deva, Krishan; Chakara Chahin, Satkirin Kaur Khalsa; Ang Sang Wahe Guru, Mirabai Ceiba; Ong Namu, Snatam Kaur; Devi Prayer; Craig Pruess & Ananda (vila)

Terminens sista pass – och vad passar bättre så här en vecka innan jul än att stimulera vår viktigaste körtel, hypofysen?

Hypofysen är en länk mellan nervsystemet och hormonsystemet. Den får signaler från nervsystemet via hypothalamus, om tillståndet i kroppen, och sänder på bas av bland annat dessa signaler ut egna signalsubstanser och hormoner, som i sin tur påverkar kroppens övriga hormonkörtlar, som börjar avge sina passande hormoner. Bland annat styrs en del av stressresponsen från hypofysen. Detta pass, Pituitari Gland Series, är dessutom roligt att göra och lagom knepigt!

Eftersom vi återigen har en nymåne i morgon (den här terminen både började och slutar med en nymåne (!)) körde vi en sista gång för terminen det härligt framåtsyftande Beaming & Creating the future. Detta pass uppmuntrar oss att visualisera det vi behöver för att kunna manifestera det vi vill ha, och är ett superfint pass att även köra några veckor in på det nya året.

Kom ihåg det här när du gör kundaliniyoga själv hemma:

-Glöm inte att tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

Härmed avslutas också den här terminens tema transformation. Jag hoppas att du har kommit lite närmare din önskade transformation, oavsett om den är för inre eller yttre manifestering. Till vårens termin får vi se vad jag hittar på – jag hoppas att riktigt många av er fortsätter i vår ljuvliga kundainiyogagrupp!

Kärlek till er Jul och ett Gott Nytt År!

Tia

 

 

 

Enkelt yogapass för en stressfri julspurt

Yogan är en skatt när du behöver förstärkning för att klara press. Här har jag satt samman ett kort och enkelt program som ger energi och gör det lättare att stå emot känslor av stress – användbara verktyg denna sista vecka innan jul.

 

Dagarna innan julafton är några av årets mest hektiska, och allra mest stressade och pressade av förberedelserna inför denna kärlekshögtid är vi kvinnor. Det kan lätt kännas som att all julfrid och julmys hänger på oss.

Det första vi bör göra är förstås att skaka av oss dessa orimliga förväntningar på oss själva. Julaftonstrivseln står och faller inte med oss. Ta hjälp av släkt och vänner med att fixa firandet!

Det andra vi bör göra är att rusta oss så att vi står emot den stress som vi så lätt sveps med av. Många av yogans tekniker handlar om att (åter)skapa balans och harmoni i kropp och sinne, och de är förstås super att ta till (även) vid sådana här tillfällen.

Vissa av yogans rörelser och andningsövningar är mer effektiva än andra för att ge energi och skapa lugn än andra. Vi tror ofta att det behövs så mycket för att få effekt, men yogans tekniker är som sagt effektiva och även 10 minuter om dagen lugnar och stärker sinnet.

Här har jag satt samman ett kort pass med 4 yogarörelser och 1 andningsövning som boostar dig inför de sista hektiska dagarna fram till jul.

Passet tar cirka 10 minuter inklusive andningsövningen. Gör det gärna på morgonen, innan du går igång med dagen. Om det inte är möjligt, gör det när som helst, när du har några minuter över. Det viktiga är regelbundenheten i att du gör dem varje dag. Du bör inte ha ätit något tyngre

Andningsövningen tar bara 5 minuter, och den kan du gärna göra både morgon och kväll.

 

Pass för energi och avslappning

Inled gärna passet med att sitta 2-3 minuter i lätt meditationsställning och fokusera på andetaget. För varje andetag, se om det ansträngningslöst går att göra djupare, längre och långsammare.

Vajrasana (Diamantpositionen) och Balasana (Barnets position) – 10 + 10 andetag

Kom till sittande på knä, lägg händerna i knät. Känn sittbenen tungt nedåt. Sträck på rygg och nacke.Andas 10 andetag.

Andas in och kom upp på knä med armarna rakt upp mot taket. Andas ut och gå tillbaka till sittande på knä. Upprepa två gånger till. Sista gången, andas ut och fäll överkropp och armar framåt, tills pannan når golvet. Vila armarna framåt. Låt hela kroppen slappna av. Om det är obekvämt för magen, kom isär lite med knäna. Om pannan inte når ända ner i golvet lägg en kudde eller vikt filt mellan, så att du kan vila pannan nedåt och slappna av helt. Andas 10 andetag.

Paschimottanasana (Framåtfällning) – 10 andetag

Kom till sittande med en filt under sittbenen och benen utsträckta framför dig. Benen är raka och fötterna flexade. Andas in, lyft armarna rakt upp. Andas ut och fäll överkroppen mjukt framåt en bit, tills det tar emot på baksida lår. Placera händerna på fötterna eller benen, där du når utan att krumma rygg eller nacke. Andas 10 andetag.

Shavasana (Död mans position) – 5 min

Ligg på rygg med benen cirka 60 cm isär och armarna en bit ut från kroppen, handflatorna uppåt. Sätt toppen av tummen mjukt mot toppen av pekfingret. Slut ögonen och vila med normala andetag.

Andningsövning: Nadi shodana (växelvis andning)

Det här är en klassisk andningsteknik, som är lugnande, balanserar mentala problem och är bra mot stress.

1. Sitt i lätt meditationsställning, eller längst ut på en stol med ryggen sträckt. Slut ögonen. Kom in i ett långsamt, långt och djupt andetag.

2. Sätt vänster tumme mot pekfinger och vila handryggen mot vänster knä/lår. Täpp försiktigt till höger näsborre genom att mjukt placera höger tumme på höger näsvinge. Andas långsamt in genom vänster näsborre.

3. Täpp igen vänster näsborre med höger ringfinger och andas lika långsamt ut genom höger näsborre.

4. Håll kvar fingrarna och andas långsamt in genom höger näsborre.

5.Täpp försiktigt till höger näsborre med höger tumme på höger näsvinge. Andas långsamt ut genom vänster näsborre.

6. Fortsätt enligt detta mönster, att byta näsborre på varje utandning, i 5 minuter:

Andas in genom vänster (byt näsborre)

Andas ut genom höger

Andas in genom höger (byt näsborre)

Andas ut genom vänster

Sitt en stund när du är klar och känn hur det känns. Känn effekten av det du nyss har gjort.

 

Jag önskar dig frid, harmoni och ett öppet hjärta. Ta hand om dig!

Kärlek,

Tia