Veckans kundaliniyoga: Ruska liv i dina tio kroppar

Foto: Alexandre Chambon på Unsplash

Foto: Alexandre Chambon på Unsplash

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 17 januari

Kriya: Kriya for awakening your ten bodies

Meditation: Laya Mantra

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify):Chakara Chahin: Mangala CHaran oh Jaap Sahib, Satkirin Kaur Khalsa; Devi Prayer; Craig Pruess & Ananda (vila), Laya Mantra, Sat Kartar.

Terminen på Bara Yoga inleddes med ett av de tuffare passen i lärarmanualen, Awakening your ten bodies. En riktig rivstart, med andra ord – men en härlig sådan!

Enligt kundaliniyogan har vi tio kroppar, varav den fysiska kroppen är en. Tre är mentala och sex är energikroppar. Vi påverkas av obalanser i de tio kropparna. Det här är alla tio:

Soul Body
Negative Mind
Positive Mind
Neutral Mind
Physical Body
Arcline
Aura
Pranic Body
Subtle Body
Radiant Body

Här kan du läsa mer om de olika kropparnas karaktärer, kvaliteter, hur i mår när de är i och ur balans, och hur vi kan balansera dem.

Passet avslutade av kraftfulla Laya Mantra, där vi aktiverar de tre kroppslåsen i takt med ett mantra.

 

Kom ihåg det här när du gör kundaliniyoga själv hemma:

-Glöm inte att tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

Kärlek & värme, ses om en vecka!

Tia<3

Veckans kundaliniyoga: Ett pass för balans, harmoni och energi

Foto: Kacper Szczechla, Unsplash.

Foto: Kacper Szczechla, Unsplash.

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 7 januari

Kriya: Basic Spinal Energy Series

Meditation: Kirtan kriya

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify): Ang Sang Wahe Guru, Mirabai Ceiba; Chattr Chakkr Vartee, Nirinjan Kaur; Gurmukh Rom Rom, Bhai Hari Singh Ragi;  Har Mukande, Mirabai Ceiba; Pavan Guru, Gurunam Singh; Devi Prayer; Craig Pruess & Ananda (vila)

Terminens intropass bjöd på två riktiga klassiker i kundalinisammanhang: Basic Spinal Energy och Kirtan Kriya.

Basic Spinal Energy är precis vad det låter som – en riktig rundsmörjning för ryggen. Det här passet jobbar systematiskt igenom ryggraden från länden upp till nacken, och ger samtidigt alla chakran längs med ryggraden en välbehövlig energiboost. Det är vanligt att känna sig pigg, glad och som att man fått en större mental klarhet efter att ha gjort det här passet regelbundet ett tag. Det förklaras av att passet sätter igång cirkulationen av ryggmärgsvätskan som löper i kanaler i hålrum i ryggraden och som bland annat transporterar näring till hjärnan.

Som meditation körde vi kundaliniyogaklassikern Kirtan Kriya, en av de meditationer som är forskade på och som har visat sig ha en mängd positiva effekter på hjärnan. Meditationen lämnar också en helt ljuvlig känsla efter sig, av lugn, balans och harmoni. Vi använder mantrat Saa Taa Naa Maa under meditationen:

SAA: Oändligheten, kosmos, början

TAA: Livet, existensen

NAA: Död, förändring, transformation

MAA: Återfödelse

 

Kom ihåg det här när du gör kundaliniyoga själv hemma:

-Glöm inte att tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

En underbart start på det nya året önskar jag dig, hoppas att vi ses på Bara Yoga på söndagarna!

 

Tia

 

 

 

Visualisera dina önskningar för 2018 – 4 steg för att lyckas

Foto: Julia Caesar, Unsplash

Foto: Julia Caesar, Unsplash

Vad behöver du för att nå största möjliga lycka 2018? Använd dig av visualiseringsteknik för att nå det du vill uppnå. Här är de bästa tipsen för att lyckas + en rolig och härlig meditation för att skapa din bästa framtid!

 

Nyår innebär ofta önskningar inför det nya året. Häromdagen skrev jag om 10 konkreta saker du själv, dag för dag, kan göra för att skapa ett fantastiskt 2018. Här vill jag bjuda på en superhärlig och effektiv visualiseringsteknik, en meditation, för att ytterligare hjälpa hjärnan att hjälpa dig att skapa det du önskar 2018. Ni som brukar yoga med mig på Bara Yoga i Aspudden på söndagar känner igen den, vi gör den (nästan) varje nymåne!

Att använda sig av visualisering för att nå sina mål är inget nytt. Idrottsmän gör det hela tiden. Att programmera hjärnan med positiva bilder av ett önskat resultat är supereffektivt för att uppnå det vi önskar, och att använda visualiseringsteknik i samband med avslappningsövningar eller meditation, som vi ska göra här, är ännu mer kraftfullt.

Att skapa en målbild handlar om att måla upp en bild av hur situationen se ut när du har fått det du vill ha. Vad skulle göra dig lycklig under 2018? Kärlek? Mer ledighet? Mindre rädsla? Regelbunden meditation? Mer fysisk yoga? Det är exakt det som du nu ska visualisera fram. Till din hjälp får du den härliga meditationen Beaming & Creating the Future, från kundainiyogan. Men först några tips på vägen.

 

Så här lyckas du med din visualisering:

1. Försäkra dig om att det du visualiserar är något som är förankrat i ditt hjärta och inte enbart tillfredsställer ett behov skapat i rädsla eller brist. “Mer pengar” är till exempel aldrig en önskan från hjärtat, utan ett behov skapat i en känsla av brist. Det är inte en brist vi ska försäkra oss emot med meditationen, utan förstärka en känsla av att det finns ett överflöd, att det räcker åt alla. Med den synen på tillvaron är det inte nödvändigt att önska sig mer pengar. Om du ändå känner att just mer pengar skulle vara lösningen på dina problem (det kan verkligen kännas så ibland), se om du kan nå en bild av vad dessa pengar skulle ge dig, möjlighet till semester, resa, frihet, trygghet, glädje, och visualisera det i stället.

2. Du bör tro på det du vill uppnå. Det var när jag fattade det här som polletten verkligen trillade ner. Innan dess kändes det mest fånigt att visualisera. För om det du visualiserar inte verkar trovärdigt ens för dig själv så kommer det inte heller att bli sant. Det går liksom inte att lura sig själv. Känn efter så att du verkligen tror att det du önskar dig är möjligt. Om det känns orealistiskt, börja lite närmare något som känns mer sannolikt. Om ditt slutmål till exempel är att älska dig själv, men det just nu känns omöjligt, visualisera hur du känner stolthet över dig själv eller något du gjort, glädje över dig själv eller något du gjort. Sedan kan du gradvis höja målet tills det faktiskt känns rimligt att älska dig själv.

3. Gör visualiseringen så konkret som möjligt. Innan du börjar praktisera meditationen här, konkretisera inför dig själv det du vill uppnå. Exakt hur ser du ut och hur känner du dig när du är trygg? Hur ser kärlek ut för dig och hur känns den? Frihet? Kanske har du stunder av det önskade i ditt förflutna som du kan leta upp i minnet och använda dig av?

4. Ju oftare du jobbar med en visualisering desto snabbare kommer du att nå ditt mål. Om du har en daglig praktik av något slag kan du inkludera denna meditation i den. Annars kanske du kan se till att göra den et par gånger per vecka, i alla fall. De dagar du inte har tid för hela passet, använd transporttid på buss eller tåg till att sluta ögonen och för ditt inre spela upp filmen eller visa bilderna på din härliga framtid. Som sagt, ju oftare du påminner din hjärna om vad den ska leverera, desto snabbare kommer den att göra det.

 

I den här meditationen börjar du med att tömma sinnet på tankar och föreställningar, för att sedan fylla det med olika aspekter av de kvaliteter och det stöd du behöver för att nå lycka.

Meditationen har tre delar och om du gör fulla tider tar den cirka 42 minuter. Du kan korta tiderna om du vill, men korta då proportionerligt, till exempel halvera tiderna i alla delarna. Om du följer länken har du en beskrivning på engelska. Börja gärna med att sitta några minuter och förlänga andetaget. Gör det gradvis djupare och långsammare.

 

Beaming & Creating the Future

* Sitt i lätt meditationsställning på en kudde på golvet, eller sitt på en stol med fotsulorna i golvet och ryggen fri och uppsträckt. Sitt still och håll ögonen slutna. Låt handryggarna vila på låren/knäna och placera tummarna mot pekfingrarna i Gyan Mudra.

DEL 1, 7-15 minuter

* Andas in i ett långt djupt andetag genom munnen. Håll andetaget inne så länge du kan utan ansträngning. Andas sedan sakta ut helt och fullt genom näsan.

DEL 2, 7-11 minuter

* Andas in genom näsan, håll andetaget inne, mjukt och bekvämt, och börja tömma hjärnan på negativa föreställningar, känslor och tankar. Detta gör du genom att tänka dig att du nollställer allt negativt dyker upp. Föreställ dig att det är noll och intet. Ta varje negativt påstående som kommer och radera den. Om positiva tankar dyker upp bara noterar du dem utan att nollställa. När du behöver andas du ut, andas sedan in igen och fortsätt.

DEL 3, 5-15 minuter

* Nu ska du visualisera det du behöver allra mest för att uppnå största möjliga lycka och utveckling. Summera detta i ett enda ord och låt det ordet och den tanken sätta sig i ditt sinne. Andas in, håll andan inne och streama olika innebörder av ordet/tanken, låt sinnet helt fyllas av det. När du behöver andas du ut, andas in och börjar om.

För att avsluta: Andas in, rör axlar, armar och ryggrad. Sträck armarna rakt upp, spreta med fingrarna och ta några djupa andetag.

Sitt gärna kvar ett par minuter i den känsla som du nu har skapat i dig.

All kärlek och varmt lycka till med att skapa din bästa framtid! <3

Tia

Veckans kundaliniyoga: Visualisera det du önskar

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 17 december

Kriya: Pituitary Gland series

Meditation: Beaming and creating the future

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify): Guru Deva, Krishan; Chakara Chahin, Satkirin Kaur Khalsa; Ang Sang Wahe Guru, Mirabai Ceiba; Ong Namu, Snatam Kaur; Devi Prayer; Craig Pruess & Ananda (vila)

Terminens sista pass – och vad passar bättre så här en vecka innan jul än att stimulera vår viktigaste körtel, hypofysen?

Hypofysen är en länk mellan nervsystemet och hormonsystemet. Den får signaler från nervsystemet via hypothalamus, om tillståndet i kroppen, och sänder på bas av bland annat dessa signaler ut egna signalsubstanser och hormoner, som i sin tur påverkar kroppens övriga hormonkörtlar, som börjar avge sina passande hormoner. Bland annat styrs en del av stressresponsen från hypofysen. Detta pass, Pituitari Gland Series, är dessutom roligt att göra och lagom knepigt!

Eftersom vi återigen har en nymåne i morgon (den här terminen både började och slutar med en nymåne (!)) körde vi en sista gång för terminen det härligt framåtsyftande Beaming & Creating the future. Detta pass uppmuntrar oss att visualisera det vi behöver för att kunna manifestera det vi vill ha, och är ett superfint pass att även köra några veckor in på det nya året.

Kom ihåg det här när du gör kundaliniyoga själv hemma:

-Glöm inte att tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

Härmed avslutas också den här terminens tema transformation. Jag hoppas att du har kommit lite närmare din önskade transformation, oavsett om den är för inre eller yttre manifestering. Till vårens termin får vi se vad jag hittar på – jag hoppas att riktigt många av er fortsätter i vår ljuvliga kundainiyogagrupp!

Kärlek till er Jul och ett Gott Nytt År!

Tia

 

 

 

Veckans kundaliniyoga: Skapa självtillit och kontakt med ditt högre själv

Bilden är lånad från en film uppladdad av Nickusha Mamulia på Youtube.

Bilden är lånad från en film uppladdad av Nickusha Mamulia på Youtube.

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 10 december

Kriya: For Self-Reliance

Meditation: Aad Guray Nameh

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify): Gobinday Hari, Aykanna; Ra Ma Da Sa, Snatam Kaur; Devi Prayer; Craig Pruess & Ananda, Aad Guray Nameh, Ajeet Kaur (meditationen)

 

I det nästa sista passet i denna termins resa mot transformation – yttre och/eller inre – boostar vi vårt mod och vår självtillit, och säkrar kontakten med vårt högre själv. Kundaliniyogan levererar som vanligt effektivt och säkert det vi vill ha och behöver.  

 

När vi vill förändra något i våra liv behöver vi ha självtillit. Vi behöver lita på att vi förmår att förändra vår situation eller vårt inre. Den kriya som vi gjorde under söndagen, som vi också gjorde i terminens andra pass, neutraliserar vår rädsla, stärker vår självtillit, balanserar auran och ökar energiflödet. Bland annat får levern lite extra massage och kärlek, vilket hjälper till att rena kroppen och öka modet.

Söndagens meditation Aad Guray Nameh är ett mantra som vi kan använda för beskydd och mental klarhet. Mantrat guidar oss till vårt högre jag. Du kan läsa mer om mantrat i länken ovan. De rörelser vi gjorde var:

Börja med händerna i bönemudra (handflatorna pressade mot varandra) vid bröstet.

Aad guray nameh – sträck armarna upp ovanför huvudet med händerna fortfarande i bönemudra

jugaad guray nameh – kom isär med de sträckta armarna cirka 60 grader åt sidorna

Sat guray nameh – kom tillbaka ihop med händerna, fortfarande sträckta armar

siri guroo dayv-ay nameh – kom tillbaka med händerna till mitten av bröstkorgen

 

För att förstärka effekten av passet och/eller meditationen kan du gärna göra det hemma under veckan, eller varför inte utmana dig själv och göra den varje dag i 40 dagar? Enligt kundaliniyogan påverkas våra vanor och vår person av hur många dagar som vi investerar i att göra en och samma kriya. 40 dagar i rad med samma kriya innebär att du bryter igenom alla blockeringar som du har för att till fullo njuta av meditationens/kriyans positiva effekter.

Kom bara ihåg:

-Glöm inte att tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

Kärlek till din vecka,

Tia

Veckans kundaliniyoga: Använd fullmånens energier!

Foto: Uroš Jovičić på Unsplash.

Foto: Uroš Jovičić på Unsplash.

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 3 december

Kriya: Kriya for elevation

Meditation: Antar Naad Mudra

Musik: Dance of Ganesha, Ajeet Kaur; Suniai, Ajeet Kaur; Charakan Chahin, Satkirin Kaur Khalsa; Devi Prayer, Craig Pruess & Ananda (under vilan); Sa Re Sa Sa; Nirinjan Kaur (meditationen).

Kriya for elevation är en underbart upplyftande kriya som systematiskt går igenom ryggraden och hjälper prana att balansera alla chakran. En perfekt uppladdning för ljuvliga Antar Naad Mudra, som när den utförs med de rörelser som vi gjorde i går (se länken ovan) dessutom öppnar flödet av kundalinienergin längs ryggraden, vilket balanserar och vidgar medvetandet ytterligare.

Den helt makalösa fullmånen igår var också årets sista, och ett utmärkt tillfälle att reflektera bakåt och börja fundera framåt. Gör en lista på sådant du vill lämna bakom dig  för alltid när vi går in i 2018 – och påbörja gärna en lista på vad du vill ha mer av, som en förberedelse för ditt vision board för 2018.

Om du vill göra passet hemma, kom ihåg:

-Tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

Jag hoppas och tror att ni mådde toppen efter passet igår, och att den sköna känslan hänger i! 🙂

Tack för att ni kommer på min kundaliniyogaklass på söndagar. Det gör mig så glad att få dela med mig av den här yogan till er! <3

Tia