4 sätt att slippa vintertorr hud

Fnasar och kliar det? Vinterns kyla och torra luft kan vara en riktig utmaning för huden. Här är mina bästa tips till hur du får ordning på din vintertorra hud.

 

Det är viktigt att vi tar hand om vår hud, vårt allra största organ och vårt första skydd mot angrepp av bakterier och virus. Vintern brukade vara ett elände för min hud. Läpparna brukade fnasa, det brukade klia på ryggen, för att inte tala om smalbenen. Det hände faktiskt att jag kliade sönder dem. Jag är så tacksam att jag inte har dessa problem alls längre. Därför blir mina första två tips för att komma tillrätta med torr hud de metoder som jag själv använder mig av (förstås hämtade från ayurvedan) för att slippa torrskinn:

1. Balansera den torra, kalla vintern genom att tillföra motsatt kvalitet.

Inom ayurvedan är nyckelordet att balansera med motsatt kvalitet, och vi behöver alltid balansera årstiden genom vår kost och livsstil. Vintern är kall och torr 8vatas kvaliteter, läs mer om hur du balanserar vata här), så vi behöver tillföra oss själva värme och oljighet. Det betyder att vi dricker varm och äter varm tillagad mat, gärna grytor och liknande. Vi ska också hålla oss varma. Ta på ordentligt med kläder! Vi behöver också tillföra oss oljighet. Ät 1 tsk ghi i varmt vatten på morgonen, se till att maten är oljig och saftig. Men vi behöver också tillföra oss själva olja på utsidan, och då kommer vi in på tips nummer 2.

2. Abhyanga.

Jo, jag vet, jag har nämnt det förut. Flera gånger. Och jag gör det igen. Den ayurvediska massagen abhyanga med mognad sesamolja är helt fenomenal, särskilt på vintern. Förutom alla fördelar den har för vårt mentala välmående, och att den balanserar alla tre doshorna vata, pitta, kapha, så gör den huden smidig och mjuk, och aldrig någonsin torr! Dessutom blir du behagligt varm inifrån och ut av den underbara sesamoljan. Oljan ska vara hudtemperatur när du masserar in den, och ett tips är att värma oljan i ett vattenbad, eller som jag gör, på en aromaterapilampa. Jag tar bort skålen med vatten och sätter helt enkelt dit ett decilitermått med den mängd olja jag ska använda på lågan. Efter en stund är den lagom varm. Superenkelt. Det blir heller inte så kladdigt som man kanske tror, särskilt inte eftersom du duschar av dig överskottsolja efteråt. Prova – din hud kommer att tacka dig! Så här gör du abhyanga.

3. Smörj med ricinolja.

Om du skulle få torrfläckar eller eksem kan du smörja hudpartiet med ricinolja .Ricinolja har använts i läkande syften i tusentals år, både invärtes och utvärtes. Det motverkar inflammationer, bakterier, klåda och svullnader på huden. Det läker akne, fuktig narig hud och eksem. Ricinolja är rejält fett och oljigt, så jag skulle rekommendera att göra det vid läggdags. Smörj tills det torra partiet har gett med sig.

4. Mixa och dunderladda en egen ansiktsolja.

I min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber skriver jag en hel del om eteriska oljor och deras superkrafter. Ett tips för känslig och torr vinterhud är att helt enkelt ta den ekologiska olivoljan från matvarubutiken och blanda i några droppar av en eterisk olja (ca 7-10 droppar/halvdeciliter olja) och boosta huden med det. Olivolja är en klassiker för torr och känslig hud, och är dessutom antiinflammatorisk, lindrar klåda och irritation. Den tar en stund på sig att gå in i huden, så smörj in en stund innan du går ut så hinner det absorberas, eller låt det helt enkelt vara en nattolja. De eteriska oljorna geranium, jasmin, palmarosa, ros och sandelträ hjälper mot torr hud.

Jag önskar dig en mjuk och len vinter <3

Tia

Uppdatering: Såg just att Adlibris har januarirea på både Boosta din hälsa med naturens superfoods, och Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, 99 kronor styck, nästan halva priset. Bra erbjudande!

Julklappstips: Hemmagjorda näringsbomber för huden

Photo by Lesly Juarez on Unsplash.

Photo: Lesly Juarez på Unsplash.

Den bästa hudvården gör du själv, garanterat giftfri och underbart skonsam mot huden. Ge bort en skönhetsprodukt med skafferiets näringsbomber i julklapp – här är recept på mina tre favoriter!

När du gör dina hudprodukter själv slipper du både potentiellt skadliga ämnen och onödiga kostnader för marknadsföring och förpackning. Men kvalitet och effekt behöver du inte göra avkall på. I skafferiet hittar du de naturliga näringsbomberna för huden, alldeles tillräckligt effektiva för de allra flesta hudsorter.

I min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, som kom i våras, skriver jag massor om varför vi bör välja hemmagjorda produkter, för vår egen skull och för vår planets skull. Där hittar du 81 recept på hemmablandad hud- och hårvård med ingredienser från skafferiet, men också lite proffsigare produkter, med eteriska oljor och andra aktiva ingredienser.

Här bjuder jag på 3 favoriter från bokens skafferirecept. Häll i en fin burk och ge bort som julklapp!

Clear skin – ansiktsrengöring

Kokosmjölk är utmärkt för att göra rent huden, och samtidigt låta den behålla sin fuktighet. Här blandas den med yoghurt, vars mjölksyror hjälper till med en lätt exfoliering.

Blir 1 dl

0,75 dl yoghurt

0,25 dl kokosmjölk

Blanda mjölken och yoghurten i en skål. Förvara i kylen i en glasburk med lock. Använd som vanlig hudrengöring.

 

Söt & mjuk – kroppsskrubb

Någon gång per vecka är det underbart att skrubba hela kroppen magiskt mjuk, och här är den rätta skrubben för ändamålet! Bara två ingredienser, dessutom. Enklare blir det inte!

Blir 1 dl skrubb

0,75 dl rårörssocker

0,25 dl kokosolja

Blanda ingredienserna ordentligt. Om kokosoljan är stelnad, värm den lite i ett vattenbad, men bara så att den blir mjuk. Häll blandningen i en glasburk med tättslutande lock. Innan duschen: massera med mjuka rörelser hela kroppen med skrubben. Duscha och tvätta dig som vanligt.

 

Sweet eyes – ögonmask

Fuktighetsbevarande honung, närande gurkmeja och sammandragande citron. Ge huden kring ögonen en uppiggande mask!

1 mask

2 tsk honung

0,5 tsk gurkmejapulver

5 droppar citronsaft

Blanda ingredienserna. Smörj försiktigt in blandningen runt ögonen (akta ögonen!) och låt sitta i 15 minuter. Skölj med ljummet vatten.

Varmt lycka till!

Tia

Rensa ut sommaren med en detox!

Rivstarta hösten med en energigivande detox – men låt inte reningen stanna vid det du äter. Varför inte rena hela livet? Du får mer energi, renare kropp och ett gladare sinne genom att detoxa allt ifrån sommarens synder till badrumsskåp och sociala medier. Så här gör du!

 

Inom ayurvedan rekommenderar vi en detox vid varje årstidsförändring. Tanken är att hjälpa till att rensa ut de restprodukter och toxiner som har samlats i kroppen under föregående årstid. Alldeles snart är det alltså dags att rensa sommarens synder ur systemet.

Toxiner lagras i kroppen när matsmältningen inte riktigt är på topp, men de kommer också ifrån bekämpningsmedel i den mat vi äter, och föroreningar från den luft vi andas. Ingen människa i dag går fri från skadliga ämnen, och ju äldre vi blir desto mer hjälp behöver kroppen för att effektivt rena sig. Genom att äta mat eller dricka juicer och smoothies som är skonsamma för matsmältning och matsmältningsorgan så underlättar du för kroppens egna utrensningssystem att göra sitt livsviktiga jobb.

Jag brukar detoxa med en så kallad monodiet. Jag äter alltså samma mat under 10-14 dagar, den lättsmälta ayurvediska mungbönsgrytan kitchari. För mig är alldeles för plågsamt att flera dagar i rad leva enbart på flytande föda, som juicer. I stället äter jag alltså kitchari, som består av mungbönor, basmatiris, grönsaker och olika kryddor som är gynnsamma för matsmältningen. Kitchari balanserar alla doshor och är som sagt skonsamt för matsmältningen, men det är också en av mina favoriträtter. Jag älskar den här blandningen av gurkmeja, koriander, ingefära och spiskummin, och äter kitchari så ofta jag kan även när jag inte detoxar. Du hittar recept på kitchari och några tips på hur du kan äta och leva under din detox lite längre ner.

Men det är ju inte bara en fysisk detox som är viktig för vår hälsa, energinivå och glädje. Det är minst lika viktigt att detoxa sin omgivning och sin hjärna, det skriver jag om i min bok Detox Lifestyle. När vi rensar vår omgivning från skadliga ämnen och vår hjärna från negativt brus utsätts vi för mindre toxiner varje dag i vår vardag, vilket förstås i längden bidrar till att göra oss friskare, piggare och gladare.

Här är några områden som du kan börja detoxa:

  1. Ditt hem. Starta din hemmadetox i badrumsskåpet. Rensa bort produkter med skadliga kemikalier, byt ut till hemmagjorda eller ekologiska (läs mer I blogginlägg här och här om att göra sin hudvård själv). Fortsätt in i köket, och gör en plastbantning, alltså rensa ut alla köksredskap av plast. På så sätt slipper du få i dig av de skadliga ämnen som plasten avger. Byt ut mot köksredskap av metall, mat- och förvaringslådor av glas och skärbrädor av trä. Du kan ta en sväng till städskåpet också, och byta ut de konventionella och superstarka städprodukterna mot lite mer människo- och miljövänliga såpa och bikarbonat. Biter på det mesta.
  2. Dina tankar. Negativa tankar, oro och rädsla påverkar dig mer än du kan ana, in i din innersta kärna. De slukar stora mängder energi och skapar en kropp och ett sinne i stress och obalans, och slutligen sjukdom. De ger ett konstant påslag av stresshormoner, som ju även det till slut blir ett skadligt ämne för kroppen att hantera. Ta hand om och ansvar för dina negativa känslor. Låt dem inte få fäste i dig, kapsla inte in dem. Känn dem, acceptera dem och vidta sedan de åtgärder du behöver för att släppa dem. Du kanske behöver prata med någon professionellt, och gå till botten med vad de egentligen står för, för att kunna förstå och sedan släppa. Eller kanske räcker det med att du pratar med en vän, mediterar, eller skriver av dig i en dagbok. Hantera dina negativa känslor, din rädsla och oro för din skull, men också för världens skull. Beslut fattade ur rädsla och oro skapar redan alltför mycket elände i den här världen. Jag har nyss återupptagit min vana att skriva dagbok och det funkar väldigt bra för att släppa negativa tankar. När det dyker upp något så skriver jag ner det, och sedan förlorar de i kraft, bleknar och fadar bort.
  3. Dina intryck. Stäng av tv-nyheterna, undvik sensationsjournalistik och rensa i dina sociala flöden. Jo, du FÅR välja, välja bort och stänga av. Du behöver inte vara orolig för att inte hänga med i vad som händer. Jag har inte tittat på nyheterna eller läst en dagstidning (förutom DNs rubriker) på flera år, och jag känner ändå till hemmagjorda Trumps alla utspel, terrorattacker och Borgs penisfadäs. Skillnaden är att jag besparar mig själv, mitt sinne och min själ alla upprörande, snaskiga, äckliga, läskiga och sorgliga detaljer, som ju ändå inte är nödvändiga för mig att veta. Och nej, du kommer inte att bli mer oengagerad i omvärlden. Snarare tvärt om. När du har mer energi orkar du engagera dig mer.

 

Förutom att detoxa hemmet och kosten så kan du hjälpa kroppen att rena sig med hjälp av pranayama (andningsövningar) och yoga. Här är en superenkel ayurvedisk andningsövning som du kan göra morgon och kväll under tiden som du detoxar.

 

Renande pranayama

Ligg på rygg med benen brett isär och armarna en bit ut från kroppen. Sätt tummen mot pekfingret på båda händerna. Observera ditt vanliga andetag i någon minut. Andas sedan in lugnt och djupt genom näsan samtidigt som du räknar till 4 sekunder. Håll andan inne avslappnat och mjukt i 4 sekunder.

Andas ut genom näsan i 6-8 sekunder. Håll andan ute 2-4 sekunder.

Gör övningen 5-10 minuter 2 gånger per dag, till exempel i sängen morgon och kväll.

 

Recept på mungbönsgryta (kitchari), 1 person

2/3 dl mungbönor, torra

1/3 dl basmatiris

½ tsk senapsfrön

½ tsk hing

½ tsk spiskumminfrön

1 dl grönsaker av valfri sort, till exempel tomat, sötpotatis, rödbetor, vitkål, morot, squash

½ tsk gurkmeja

½-1 tsk korianderpulver

½-1 tsk ingefära

½-1 tsk spiskummin

Salt efter smak

Blötlägg mungbönor och ris cirka 8 timmar innan tillagning. Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut. Skölj och häll i de blötlagda mungbönorna+riset. Låt fräsa med kryddorna en liten stund, koka sedan lätt i 20 minuter. Tillsätt de hackade grönsakerna, koka sedan lätt i ytterligare 20 minuter. Blanda och häll i kryddorna, rör om ordentligt.

Servera med färska kryddor och eventuellt några färska salladsblad, pressa over lite citron.

 

Om du vill detoxa med mungbönsgryta som monodiet så kan du äta det så fort du blir hungrig. Gör en ny omgång för varje måltid, rester anses inte bra inom ayurvedan. Ät mmonodiet i 5-14 dagar.

 

När du detoxar, tänk på

Du kan behöva vila och sova mer än vanligt när du detoxar

Ta promenader och eller gör lite yoga varje dag för att stötta eliminering, men undvik alltför hård träning

Ge dig själv en daglig abhyanga-massage med varm olja innan duschen. Det hjälper kroppen ytterligare att rensa ut toxiner. Läs här hur du gör en abhyanga

Ät i lugn och ro, tugga ordentligt, 30-35 gånger

Ät när du är hungrig, men låt det största målet vara kring 12, och ät mindre till frukost och kvällsmat, då matsmältningen inte är lika stark

Om du blir sugen på ett mellanmål kan du koka mjölk och dricka med en nypa kardemumma

Efter maten kan du dricka en lassi, 3 delar yoghurt, 1 del vatten med spiskummin och salt

 

Favorisera

Gröna blad, ananas (om ekologisk), brysselkål, vitkål, broccoli, blomkål och basmatiris

Kryddor som gurkmeja, spiskummin, koriander, fänkålsfrön, svartpeppar och färsk ingefära

Ekologiska livsmedel

Varm, nylagad mat

Drick mycket hett vatten eller detox-te

 

Undvik

Kall mat och dryck

Kött och fisk

Rester

Fryst mat

Konserverad mat

 

Observera att innehållet i det här blogginlägget inte tar hänsyn till dina specifika doshor eller eventuella obalanser. För att få individuella kost-, ört-, och livsstilsråd rekommenderar jag att du besöker en ayurvedisk hälsorådgivare för pulsdiagnostik. Läs mer om ett sådant besök här.

 

Äntligen är höstterminen snart igång!

 Nu känns verkligen det som att vardagen rullar igång igen, och det är superroligt! Jag har börjat fylla min höst med yogaklasser, föreläsningar och workshops och fortsätter förstås att erbjuda ayurvediska hälsokonsultationer med pulsdiagnostik!

Nyss när jag stod i köket och kokade ghi, mixade mandelmjölk och mognade sesamolja fick jag världens vardagsfeeling. Det kändes som att jag laddade upp för en nystart, och på sätt och vis är det ju verkligen så. Nästa vecka börjar jag jobba igen på Mer Smak, där jag är publisher. Veckan efter det börjar de ordinarie yogaklasserna, och sedan är höstterminen igång med allt vad det innebär. Och jag hoppas att vi ses!

Den här terminen har jag skalat ner antalet vanliga yogaklasser, bland annat för att ha tid och ork att göra allt det andra som jag tycker om. Jag kommer att göra workshops, ge föreläsningar och ayurvediska hälsokonsultationer, och kanske får jag också tid att börja på en ny bok. Några wokshops och en föreläsning är redan inbokade och några till är under planering. Se nedan!

Är du nyfiken på en ayurvedisk konsultation, där jag via pulsdiagnostik känner obalanser och ger livsstils- och kostråd för att optimera hälsan? Läs mer om ayurvediska konsultationer här. Boka en tid kan du göra via mail. Jag erbjuder pulsdiagnoser för 500 kronor (normalpris 1000 kronor, konsultationen tar 75-90 minuter). I min utbildning ingår nämligen feedback från min fina lärare dr Vinay Vora på de 30-50 första konsultationerna. Efter det har jag uppgraderats från diplomerad till certifierad ayurvedisk hälsorådgivare! 🙂 Varmt välkommen med en bokning!

 

Yoga

Kundaliniyoga, onsdag 2 och 9 augusti, 17.15-19.45, Bara Yoga (sommarschema)

Hatha flow, torsdag 3 augusti, 17.30-19, Atmajyoti (sommarschema)

Vinterviksyoga, söndag 13 augusti, 12.13.30, Vinterviken/Bara Yoga (gratis)

Parkyoga, söndag 13 augusti 15.30-16.30, Vasaparken/Atmajyoti (gratis)

Kundaliniyoga, söndagar 17.45-19.15, Bara Yoga (terminskurs, första tillfället 20 augusti)

 

Workshops

Meditation och andning för självkärlek och trygghet, 9 September 14.30-17.30, Atmajyoti

Att älska någon som inte älskar sig själv är som att hälla vatten i ett trasigt glas. Det finns inget som håller kärleken. Om vi inte älskar oss själva kan vi inte heller älska andra, och det finns ingen annan än du själv som kan ge dig denna kärlek. Att älska sig själv är fundamentet till ett fullkomligt liv, men det kan likväl vara en utmaning.

Den här eftermiddagen jobbar vi med kundaliniyogans härliga och effektiva tekniker inom meditation och andning för att öppna våra hjärtan och boosta vår tillit och kärlek till oss själva – och därmed också vår kärlek till alla runtomkring oss.

Vi kommer att varva meditationer med och utan mantran, med och utan rörelser, både stående och sittande, och flera olika andningsövningar. Vi kommer också att göra ett kortare uppvärmande kundaliniyogapass.

Pris: 450 kronor. Läs mer och anmäl dig här.

 

Meditation och andning för att väcka livsandarna, 16 September 14-17, Bara Yoga

Det är få saker som har så omedelbart kraftfull effekt på vår hälsa och lycka som andningsövningar (pranayama) och meditation!

Efter några minuters pranayama syresätts vi till max, mängden ny livsenergi i kroppen har ökat, och energiflödet är i full gång. Vi känner oss genast gladare, piggare och mer vitala. I kombination med den förhöjda närvaro som vi skapar genom meditationens totala fokus skapar vi ett välmående och inre lugn som håller i sig.

Häng med på en eftermiddag där vi med varsamhet och värme väcker våra livsandar till liv inför våren, med hjälp av olika tekniker för andning och meditation hämtade från kundaliniyogans enorma skatt.

Vi värmer upp kropp och själ med ett kundaliniyogapass och varvar sedan under eftermiddagen olika andningsövningar och meditationer, med och utan mantran, för att skapa största möjliga livskraft och glädje. Eftermiddagen avslutas med en längre vila där energierna får integreras i kroppen.

Pris: 450 kronor. Anmäl dig via mail till Bara Yoga.

 

Meditation och andning för energi och vitalitet, 18 November 14-17, Atmajyoti

Upplever du att november är den tyngsta perioden på året? Det är mörkt, det är kallt och vardagen maler på utan avbrott … Det behövs lite extra energi och värme, helt enkelt!

I den här fördjupningen fokuserar vi på att ladda om. Vi gör värmande och stärkande meditationer och andningsövningar från kundaliniyogan, som ökar energiflödet i kroppen, boostar immunförsvaret och gör dig både piggare och ljusare till sinnes.

Vi varvar meditationer med och utan mantran, med och utan rörelser, både stående och sittande, och flera olika andningsövningar. Vi kommer också att göra ett kortare uppvärmande kundaliniyogapass. Varmt välkommen till en eftermiddag med härlig värme och energi!

Pris 450 kronor. Läs mer och anmäl dig här.

 

Föreläsning

Boosta hud, hår och hälsa med naturens näringsbomber, 26 augusti 9.30-10.45, Järna Yogadagar

Om varför du bör göra din hud- och hårprodukter själv, vilka inredienser du kan använda och om hur du gör. Det är nämligen busenkelt att göra sina egna skönhetsprodukter! Det är dessutom roligt, billigt – och helt giftfritt!

I samband med den här föresläningen säljer jag också mina nya böcker Boosta hud & hår med naturens näringsbomber och Boosta din hälsa med naturens superfoods till specialpris.

 

Jag hoppas att vi ses i höst!

Kärlek, Tia

Ren och fräsch på naturlig väg – boosta med naturens näringsbomber!

På Miljövänliga veckan i höst fokuserar Naturskyddsföreningen för andra året i rad på produkter som vi alla använder varje dag, nämligen hud- och hårprodukter (i år tvål). Men medan föreningen vill att du ska välja miljömärkt i hälsohyllans djungel vill jag inspirera dig att gå ett steg längre. Skippa konventionella hud- och hårprodukter helt! På det sättet undviker du helt de potentiellt skadliga kemikalier som vanliga shampon, hudkrämer och tvålar sprider.

Det är glädjande att det allt oftare talas om innehållet i de plastflaskor och burkar vi har ståendes i badrummen. Konventionella hudkrämer, duschkrämer, deodoranter och schampon hör till de allra flestas dagliga hygienrutin, men få förstår vad de egentligen tvättar och smörjer sig med. Kanske beror det på att vi är vana att bli omhuldade av stränga regler för tillsatser och skadliga ämnen. Men när det gäller hud- och hårvård räcker inte Sveriges och EUs regelverk. Helt vanliga produkter från helt vanliga varumärken innehåller ämnen som kan orsaka allergi och astma, men också ämnen som misstänks vara hormonstörande, det vill säga minskar fertilitet, förändrar hormoncyklar och liknande. Vissa kopplas även till cancer (se en lista på 13 vanligt förekommande potentiellt skadliga ämnen här). Och även om var och en av kemikalierna inte orsakar skada även om du använder dem dagligen i ett helt liv (så som skadlighet bland kemikalier mäts) så tas det ingen hänsyn till vad som händer när alla dessa ämnen blandas med varandra i våra kroppar. Forskning på den så kallade cocktaileffekten har visat att vissa ämnens giftighet mångdubblas när de blandas med varandra. Men än så länge har cocktaileffekten enbart skapat diskussioner, inga konkreta lagförändringar.

”Hur ska jag bli ren och fräsch, om jag inte använder de konventionella produkterna”, kanske du undrar? Inte alls svårt. Använd naturliga medel och gör dina produkter själv. Enklare, roligare och billigare än vad du tror – och fritt från ämnen som kan orsaka skada och i förlängningen problem med hälsan.

När jag föreläser om hur en kan göra sina hud- och hårvårdsprodukter själv är en uppskattad del den där jag berättar vad jag själv använder för produkter. Jag tror att det är för att det bevisar hur rysligt enkelt och okomplicerat det kan vara att undvika de skadliga kemikaliebomberna. Jag är en stor vän av förenkling! Här är recept på mina fyra hemmagjorda, superenkla favoritprodukter:

 

Deodorant. Bikarbonat är fantastiskt för att göra ren ugnen och rensa avlopp – men detta naturligt doftabsorberande pulver är också fenomenalt som deo. Blanda 0,5 dl med tillräckligt med vatten eller kokosolja för att det ska bli en kräm. Smörj in rena armhålor med krämen. Låt torka innan du tar på kläder. För en extra touch av god doft kan du addera i 5-6 droppar valfri eterisk olja.

Bikarbonat + kokosolja = deodorant.

Bikarbonat + kokosolja = deodorant.

 

Ansiktsrengöring. Massera in ren kokosolja i hela ansiktet. Blöt en liten frottéhandduk med ljummet vatten. Stryk i ett par omgångar försiktigt bort oljan, skölj handduken mellan varven. Det enda vi behöver rengöra från huden är det yttersta lagret smuts, damm och partiklar. Konventionella rengöringsprodukter är ofta alltför effektiva, och torkar ut huden.

Gör rent med ren kokosolja.

Gör rent med ren kokosolja.

 

Ansiktsvatten. Äppelcidervinäger är antibakteriellt, och har ett lågt ph-värde, så att hudytan bibehålls sur och avskräckande för bakterier och virus. Eventuella småsår och finnar läker på nolltid. Blanda 1/3 äppelcidervinäger med 2/3 vatten så har du ett perfekt ansiktsvatten. Minska/öka mängden vinäger beroende på hudtyp.

Sur hud med äppelcidervinäger + vatten.

Sur hud med äppelcidervinäger + vatten.

 

Schampo. Blanda 1 msk bikarbonat + 1 tsk honung + 3 dl varmt vatten – voila! Världens bästa schampo. Massera noggrant in i hela hårbotten, skölj ur lika ordentligt. Med detta schampo behöver du inte tvätta håret mer än var 5e-7e dag. Öka/minska mängden bikarbonat och honung beroende på hårtyp.

Bikarbonat - bästa schampot.

Bikarbonat – bästa schampot.

 

Det kan ta ett par månader för hud och hår att vänja sig av med de konventionella medlen, som torkar ur och bringar hud och hårbotten helt ur balans, men håll ut! Snart kommer huden och hårbotten att tacka dig. Huden blir fräschare och håret blir friskt, starkt och vackert! Och dessutom garanterat giftfritt!

Blir du sugen på att göra fler produkter för hud och hår själv, kanske även “riktiga” krämer och hårschampon/-balsam? I Boosta hud & hår med naturens näringsbomber har jag samlat 81 recept för hemmagjord hudvård. Läs mer om och beställ boken här.

Varmt lycka till. <3

 

 

 

 

Rena kemikalie-duschen

När jag är ute och föreläser utifrån min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber bli deltagarna ofta chockade över alla de potentiellt skadliga kemikalier som våra vanliga schampon, balsam, hudkrämer och skönhetsprodukter innehåller.

Även om var och en av kemikalierna i de produkter som vi stryker på huden eller masserar in i hårbotten ligger under gränsvärdet för när de blir skadliga för oss, är det oklart hur de tillsammans påverkar oss. Den så kallade cocktaileffekten är ännu inte så väl forskad på. Vi behöver alltså detoxa vårt badrumsskåp för att skydda oss och vår omgivning mot potentiellt skadliga ämnen. Här är en lista på 13 vanliga kemikalier i våra vanliga skönhetsprodukter. Skriv ut och ta med till butiken!

Parabener (Metylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Ethylparaben och Propylparaben)

Används som konserveringsmedel i bland annat hudvård, kosmetika och hårstylingprodukter. Används också som doftingrediens, men listas då inte eftersom ingredienserna i dofter inte behöver redogöras. Hormonstörande ämne, som kan vara orsak till nedsatt fertilitet eftersom de skadar mäns och pojkars testosteronproduktion. Kopplas också till cancer.

 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS, Sodium laureth sulfate)

Löser upp fett och gör så att schampo och andra rengöringsprodukter löddrar. Används i de flesta hudprodukter och kosmetik. Är starkt uttorkande och stör kroppens egen förmåga att återfetta hud och hår. Kopplas till hudproblem och leverskador. Kan vara förorenad med dioxin, som kopplas till cancer. Heter en mängd olika saker, de flesta slutar på sulfat. Läs ingredienslistan noga!

 

BHA, BHT (Butylated hydroxyanisole och Butylated hydroxytoluene)

Används som konserveringsmedel framför allt i fuktighetskrämer, läppstift och annan make up. Misstänks vara hormonstörande och kan vara cancerframkallande (BHA). Är skadlig för fiskar och andra djurarter.

 

Coal tar dyes (P-phenylenediamine eller CI följt av fem siffror)

P-phenylenediamine används i vissa hårfärgningsprodukter, andra färger används i många olika slags kosmetikprodukter. Kan orsaka cancer och kan innehålla tungmetaller som är farliga för hjärnan.

 

DEA (Cocamide DEA och Lauramide DEA)

Används i vissa krämiga och skummande produkter, såsom fuktighetsgörande lotioner och schampo. DEA finns främst i fuktighetskrämer, medan Cocamide och Lauramide DEA finns i tvål, rengöringsprodukter och schampo. Kan reagera på ett sätt som skapar nitrosaminer, vilka kan orsaka cancer. Skadar fiskar och andra djurarter.

 

Dibutyl Ftalater

Används som mjukningsmedel i vissa nagelprodukter. Misstänkt hormonstörande, framför allt skadlig för reproduktionsförmågan. Skadlig för fiskar och andra djurarter.

 

Konserveringsmedel som avger formaldehyd (DMDM hydantoin, Diazolidinyl urea, Imidazolidinyl urea, Methenamine, Quarternium-15, Sodium hydroxymethylgycinate)

Används i olika kosmetikprodukter. Frigör långsamt små mängder formaldehyd, som orsakar cancer.

 

Syntetiska dofter och parfym

Finns i så gott som alla kosmetik- och skönhetsprodukter, förutom i uppenbara produkter så som deodoranter och parfym. Används flitigt även i vissa produkter som märks ut som parfymfria. Vissa parfymämnen kan trigga allergier och astma, andra kan kopplas till cancer och hjärnskador. Vissa parfymer är skadliga för fiskar och andra djurarter.

 

PEGs (Polyethylene glycols, PEG-GO)

Oljebaserat kemikalie som används som förtjockningsmedel i hudkrämer, balsam och deodorant. Kan vara förorenat med dioxin, som kopplas till cancer.

 

Petrolatum (Vaselin, Paraffin)

Oljebaserad gelé som används i hårprodukter, läppbalsam, läppstift och andra hudvårdsprodukter för att ge glans och för att binda fukten vid huden. Täpper till porerna och lägger sig som en tunn hinna över huden, vilket sätter kroppens egna återfuktande funktion ur spel. Det är därför du ofta till exempel behöver smörja läpparna om och om igen. Kan ha ett samband med autoimmuna sjukdomar som MS, fibromyalgi och reumatism. Kan vara förorenad med Polycyclic aromatic hydrocarbons, som kan orsaka cancer.

 

Siloxaner (Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane och Cyclomethicone)

Används i flera olika kosmetikprodukter som mjuk- och fuktighetsgörare. Misstänks störa hormonsystemet, framför allt könshormonerna (Cyclotetrasiloxane). Skadlig för fiskar och andra djurarter.

 

Triclosan, Silver (Silver chloride, Silver nitrate, Silver sulfate)

Används i vissa antibakteriella produkter, så som tandkrämer, rengöringskrämer, plåster, handtvålar och antiperspirant. Bakterier som utsätts för silver kan bli immuna mot antibiotika, och antibiotiksresistens är ett stort problem i dag. Misstänks störa hormonsystemet och kan bidra till antibiotikaresistens hos bakterier. Skadlig för fiskar och andra djurarter.

 

Microplaster

Används för att ge produkter en skrubbande och slipande effekt, bland annat i ansiktsrengöring och tandkräm. Men de små plastkulorna har en mängd negativa effekter för både dig, miljön och allt liv i våra vattendrag. De drar till sig föroreningar och miljögifter i de vattendrag där de spolas ut när vi sköljer eller spottar ut, och är alltså i sig mångdubbelt giftigare än det omgivande vattnet. Mikroplaster äts av fiskar och andra vattendjur som tror att det är mat, och när vi sedan äter fiskarna och musslorna så får vi i oss mikroplasterna med vidhängande mångdubbla gifthalt.

Här kan du läsa mer om och beställa min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber och här kan du kolla in Naturskyddsföreningens kampanj.