Skippa resterna – ta med en ayurvedisk termosgryta till lunch

Billigt, gott och näringsrikt – ta med en ayurvedisk termosgryta med mungbönor till lunch på måndag, i stället för den tråkiga och inte så hälsosamma matlådan.  

På måndag börjar jag mitt kontorsjobb igen, där jag jobbar tre dagar per vecka, och i vanlig ordning kommer jag att ha med mig min stora gröna termos till lunchen, fylld med färsk, varm och god mungbönsgryta. Det finns nästan inget smartare än att ta med termosgryta till lunch, om du frågar mig.

Dels är det supergott.

Dels är det billigt jämfört med de runt 100 kronor som det nu kostar att äta ute. Termosgrytan kostar max 20 kronor och är dessutom nyttigare än den mat du får på de flesta restauranger.

Men framför allt är det en den perfekta lösningen på ayurvedans utmaning att maten helst ska vara färsklagad. Enligt ayurvedan ska vi alltså helst inte äta rester, och framför allt inte uppvärmda rester (och förstås inte i mikro). Detta för att vi i så stor utsträckning som möjligt ska ta tillvara på råvarornas näring. Från att vi börjar bereda råvarorna förlorar de nämligen i näring. Ju längre sedan maten tillagades – desto mindre näring finns det kvar i den.

Tanken med termosgrytan är att maten kokar klart i termosen under de timmar cirka 4 timmar som går från att du förbereder grytan på morgonen tills att du äter den när du blir hungrig kring lunch. Den är alltså helt färsk och nytillagad där i termosen – helt enligt ayurvedans rekommendationer.

Det finns lite olika varianter på termosgryta, men jag gillar kryddningen i kitchari, så jag brukar göra den. Du hittar recept på både kitchari och termosvarianten av den nedan.

Några ord om mungbönsgrytan kitchari, som är en riktig favorit. Kitchari är en närande och lättsmält maträtt med basmatiris, mungbönor, grönsaker och kryddor, även kallad “Gudarnas mat”. Kitchari balanserar alla tre doshorna vata, pitta och kapha, och är så snäll mot matsmältningssystemet att du kan äta den som en detox under en period, 7-10 dagar. Jag som verkligen inte tycker om att vara hungrig (typiskt pitta) brukar göra en kitchari-detox per år. Då äter jag enbart kitchari, varierar grönsakerna, bara. Det funkar superbra, smakar supergott och jag slipper vara hungrig.

Allra skonsammast för matsmältningen är att använda mungdal, alltså skalade och delade mungbönor. De kan vara lite knepiga att få tag på i vanliga butiker, om det kniper och om du inte har några större problem med matsmältningen kan du använda vanliga gröna mungbönor. Om du vill göra en detox med kitchari är det bästa att använda mungdal, just eftersom det är så lättsmält. Det går att köpa i välsorterade hälsokostbutiker och att beställa på nätet.

Båda recepten här nedan är inspirerade av recept i Ruthi Offenbach Ljungsbergs fina kokbok Ayurvedisk vegetarisk kokbok – ät enligt din kroppstyp.

 

Kitchari, mungbönsgryta

1 portion

 • 2/3 dl mungbönor
 • 1/3 dl basmatiris
 • 4 dl vatten
 • 1/4 tsk svarta senapsfrön
 • 1 nypa hing
 • 1/4 tsk spiskuminfrön
 • 1-2 dl valfria grönsaker, mina favoriter är spenat, squash, jordärtskocka och selleri. Skär i mindre bitar.
 • 1/2 tsk malen koriander
 • 1/2 tsk malen spiskummin
 • 1/2 tsk malen ingefära
 • 1/2 tsk malen gurkmeja
 • salt

 

Så här gör du:

 • Blötlägg mungbönor och basmatiris över natten, 8-10 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.
 • Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut i ghi i en kastrull.
 • Tillsätt bönorna och riset, fräs eventuellt någon minut till.
 • Häll på vattnet, låt koka upp och sedan småkoka på låg temp i 20 minuter.
 • Tillsätt sedan grönsaker, rör om. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare 20 minuter.
 • Tillsätt sedan de malda kryddorna: koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja.
 • Rör om och smaka av med salt.
 • Servera gärna med färsk koriander och pressa lite citronjuice över.

För att göra termosgryta av kitcharin, öka mängden vatten till 5 dl. Efter att grytan har kokat i 15 minuter, tillsätt både kryddor och finhackade grönsaker. Koka upp och häll den kokande grytan i en mattermos. Det är viktigt att den kokar när du häller den i termosen. Efter 4 timmar är termosgrytan färdig att ätas.

Smaklig lunch!

Tia

Håll igång din härliga kapha!

Den långsamma och kloka elefanten får ofta symbolisera kapha. Bild lånad från https://favim.com/image/2054593/

Den långsamma och kloka elefanten får ofta symbolisera kapha. Bild lånad från https://favim.com/image/2054593/

Mest missförstådd av alla doshorna är kapha. Trög, tung och lite långsam som kaphas kvaliteter är tycker många att det känns tråkigt att domineras av kapha. Men sanningen är att det knappt finns någon härligare att hänga med än en kapha i balans!

Som jag skrev i det här blogginlägget så är vata den dosha som är lättast bringas ur balans, lätt och rörlig som den är. Och pitta kommer inte långt efter, som jag skrev om här. Allra mest stabil och stadig är vår kära kapha, kopplad till elementen jord och vatten som den är. Men det finns inget tungt och tråkigt över en kapha i balans.

Ayurvedan grundar sig, som jag också skrev i inläggen om vata och pitta, på de fem elementen jord, vatten, eld, luft och rymd, som återfinns i och styr de tre doshorna vata (luft och rymd) pitta (eld) och kapha (vatten och jord). Vi människor och allt annat levande omkring oss är sammansatta av de tre doshorna, i helt unika kombinationer. De tre doshorna behöver varandra, och samexisterar i allt, och alla tre behövs. De tre doshorna har egna kvaliteter, funktioner och lokaliseringar i kroppen, och de känns också helt olika i pulsen.

Ofta är en dosha dominerande – och ofta är en eller flera doshor ur balans. Att en dosha är i obalans betyder att det finns för mycket av den i kropp och sinne, och det kan vi uppleva i form av fysiska eller mentala symptom, eller båda delarna.

Kaphas kvaliteter är tung, oljig, långsam, stabil, kompakt, kall och mjuk. Kaphas lokalisering är från övre delen av magsäcken och uppåt: bröst, lungor och hjärna. Fettvävnaden tillhör kapha, liksom leder, senor, ligament, samt det reproduktiva systemet.

Kaphas funktion i kroppen är den livsviktiga immuniteten, alltså att immunförsvaret fungerar som det ska. I blanas är en kapha sällan sjuk. Kapha styr över struktur och sammanhållning och all smörjning i kroppen, mellan organ och i alla leder. Till kaphas funktioner hör också förmågan att läka/healing, förmåga till affektion och tillgivenhet, förmågan att förstå och förlåta och vår möjlighet att uppleva villkorslös kärlek. Smaka på det, du! Vad skulle vi människor göra utan vår kapha? Kapha dosha är alltså inte något straff att domineras av. Snarare är kaphamänniskor i balans något som den här världen skulle behöva mer av. Och det kommer mer härliga kapha-egenskaper. Se bara här:

Människor med dominerande kapha-dosha är stabila både fysiskt och känslomässigt. De är tålmodiga, jordnära, och lite långsamma. De både talar, äter och arbetar sakta och metodiskt. En kapha trivs med sitt liv precis så som det är. De är lugna, sympatiska och kärleksfulla, blir sällan arga eller rädda, och behöver inte mycket förändring för att vara nöjda med livet. Kapha-personer är ofta bra lyssnare och mjuka och behagliga som de är får de andra att varva ner och trivas i deras närhet.

I obalans går dock trögheten och långsamheten överstyr och tar över både kropp och sinne. Kapha i obalans blir ofta självbelåten. Matsmältningen går än mer långsamt än annars och personen i fråga lägger på sig vikt. Allergi är vanligt.

Kapha kan sägas vara vatas raka motsats på många sätt, och det märks tydligt när det gäller vad som bringar doshan ur balans. Där vata behöver skapa regelbundenhet och vara lite restriktiv med yttre stimuli för att få ordning på sin yvighet behöver kapha motsatsen. Med en benägenhet till alltför mycket rutiner kan kapha få allt för lite stimulans, som i sin tur kan leda till obalans. Lagom är bäst! Kapha behöver alltså regelbundet variera sitt liv i stort och smått, för att inte stagnera och hamna i obalans.

För mycket sömn tar kapha ur balans, liksom för lite motion. Kaphan ska helst röra på sig varje dag, kanske till och med någon explosiv träningsform, som intervaller. Kapha ska också vara lite försiktig med att äta tung och fet mat, särskilt på kvällen. Överlag handlar det för kapha mycket om att hålla igång sin lite tröga och långsamma matsmältning. Här är fler kostråd för dig som känner igen dig i kapha dosha.

Favorisera

-En lätt, torr och kryddig kost med bittra och sträva smaker.

-Varm mat och varm dryck.

-Basmatiris, havre, korn, råg och bovete är exempel på bra sädesslag.

-De flesta bönor och linser.

-Morot, sparris, kronärtskocka, tomat, små auberginer, spenat, rättika, pumpa, bladselleri och alla slags kål.

-De flesta bär, granatäpple, russin, plommon, katrinplommon, och grapefrukt.

-När det gäller mjölkprodukter bör kapha begränsa sig till ghi (klarnat smör), lassi (1 del färsk yoghurt + 2 delar vatten), buttermilk (1 del färsk yoghurt + 3 delar vatten) och vassle.

-Bland frön och nötter är det enbart solrosfrön som är balanserande för kapha.

-Kapha kan och bör äta de flesta färska och torra kryddor och örter.

 

Undvik

-Att överäta, och att äta oljig, kall och tung mat. Sött, salt och surt skapar obalans hos kapha.

-Fänkål, ockra, gurka, rotselleri, rotsaker förutom morot, lök, vitlök, purjolök, svamp.

-Sura och omogna frukter och bär.

-Alla slags sötningsmedel utom honung.

-Kokosolja, jordnötsolja, ricinolja, sesamolja, linfröolja och tistelolja.

-Alla slags nötter och frön utom solrosfrön.

Jag hoppas att de här texten har skapat lite skönare aura kring kapha, så att du med en kapha-dominans kan tillåta dig att känna dig precis så älskvärd och härlig som du är. Förmåga att förlåta, förstå och möjlighet att älska villkorslöst kan den här världen aldrig få för mycket av! Se bara till att hålla igång lite, så du inte hamnar i obalans!

De råd och rekommendationer som jag skriver om här ersätter förstås inte en individuell hälsokonsultation med pulsläsning. I en sådan får du 100% individuella råd om livsstil, örter, kost, yoga och pranayama. Läs här eller maila mig på tia.jumbe@gmail.com för mer info om en sådan.

Må så gott och lycka till med din resa till självkännedom och hälsa!

Tia

Trött, otålig och irriterad? Svalka din inre eld!

Den vackra elden, som här får symbolisera pitta, har jag lånat från Grinda.se.

Den vackra elden, som här får symbolisera pitta, har jag lånat från Grinda.se.

Känner du dig sliten, trött och irriterad? Har du alldeles för mycket jobb och lite tid till återhämtning? Börjar magen kännas sur och huvudvärken bultar allt oftare? Se till att balansera din intensiva pitta innan den driver dig in i utmattning!

Som jag skrev i det här blogginlägget så är vata den dosha som är lättast bringas ur balans, lätt och rörlig som den är. Men pitta kommer inte långt efter. Med en fallenhet för att vara plikttrogen och arbetsam, och dessutom eldig och intensiv, och en tendens att köra över sin kropps signaler, är det inte så konstigt att pitta-människor ofta är de som bränner ut sig. Där vatas energi tar slut, de börjar känna sig oroliga och sjuka, och kanske saktar ner och söker hjälp, så ignorerar pitta alla trötthetskänslor och symptom i kropp och själ, och kör på. Det gäller förstås särskilt om de jobbar med något som de tycker om – och ofta tycker de mycket om att jobba!

Ayurvedan grundar sig, som jag också skrev i inlägget om vata, på de fem elementen jord, vatten, eld, luft och rymd, som återfinns i och styr de tre doshorna vata (luft och rymd) pitta (eld) och kapha (vatten och jord). Vi människor och allt annat levande omkring oss är sammansatta av de tre doshorna, i helt unika kombinationer. De tre doshorna behöver varandra, och samexisterar i allt, och alla tre behövs. De tre doshorna har egna kvaliteter, funktioner och lokaliseringar i kroppen, och de känns också helt olika i pulsen.

Ofta är en dosha dominerande – och ofta är en eller flera doshor ur balans. Att en dosha är i obalans betyder att det finns för mycket av den i kropp och sinne, och det kan vi uppleva i form av fysiska eller mentala symptom, eller båda delarna. Vata kommer alltså lättast kommer ur balans, och drar dessutom ofta med sig de andra doshorna. Särskilt pitta, som ju är eld som endera eldas på än mer av ökat inflöde av luft/syre (vata) eller i värsta fall slocknar.

Pittas främsta uppgift och syfte är transformation, och doshans kvaliteter är lätt, varm/het, skarp, intensiv, ganska oljig och oregelbunden. Pittas säte i kroppen är matsmältningssystemet, men även blodet, lymfan, huden och ögonen är pittas områden.

Pittas huvudfunktion i kroppen är matsmältningen, alltså transformationen av mat till näring. Pittas funktion är också att skapa hormoner och enzymer, och pitta styr aptit, törst och vårt intellekt. Pitta ansvarar också för vårt seende, både yttre och inre, alltså vår intuition, och har en starkt drivande förmåga och tapperhet.

Pitta-personer, alltså personer där pitta dosha dominerar, är ambitiösa, målmedvetna och dynamiska. De blir ofta ledare, då de både själva lätt tar på sig en ledande roll, men också gärna utses till ledarfigurer. De är dynamiska och effektiva, med ett väl utvecklat sinne för logik.

En pitta i balans är varm och kärleksfull, modig och gillar utmaningar. De har en god aptit, både på mat och på livet i stort. Pitta-personer har mycket energi, och blir ofta eldsjälar i projekt. Det är pittapersonernas starka vilja och drivkraft som gör att de tenderar att ignorera kroppens signaler och därmed riskerar att bränna ut sig.

En pitta ur balans är ingen härlig upplevelse, varken för personen själv eller för dennes närmaste. Utan förmåga att dra ner på arbetstakten blir pitta så småningom utarbetad, vilket leder till att hen blir dominerande, lättirriterad, otålig och kritisk mot sin omgivning. Hen får också ofta hudutslag och blir sur i magen, med halsbränna eller magkatarr som följd.

Det som tar pitta ur balans är alltså alltför mycket arbete, stress och tidspress. Men allt som är hett påverkar (minns den ayurvediska principen lika ökar lika): hett klimat, het mat och att anstränga sig för mycket fysiskt kan öka pitta, liksom aggressioner.

Så hur ska du då leva för att undvika att bränna ut dig själv, om du till stor del känner igen dig här? Det första rådet som jag brukar ge till alla pitta-personer (och även vata) är att tillåta sig vila och återhämtning. Ingen bör eller kan jobba hela tiden utan att återhämta sig, hur roligt jobbet än än. Pitta har visserligen mycket energi, men den tar slut förr eller senare, och det kan ta tid att komma tillbaka. Pitta ligger också bakom alla slags inflammationer i kroppen, så pitta-obalanser som tillåts gå för långt och utvecklas till sjukdom är helt enkelt inte så roliga att ha.

Pitta mår bra förstås av att svalka sig på olika sätt, vi balanserar ju doshor genom att tillföra motsatt kvalitet. Promenader vid vatten är fina för pitta – observera att det inte gäller dagtid i tropiska länder. Där ska pitta helst hålla sig i skuggan tills solen gått ner och luften svalnat en aning.

Pitta ska helst inte anstränga sig fysiskt alltför mycket, men simning är en superfin pittaaktivitet, liksom andra sporter vid vatten. Pitta är ganska oregelbunden, och mår bäst av att hitta rutiner för mat och sömn. Oljemassagen abhyanga, som jag skriver om här (lite längre ner i inlägget) är bra även för pitta, men risken är att sesamoljans värmande kvalitet helt enkelt blir för varm, och i värsta fall ger pitta utslag. I så fall går det bra att använda kokosolja, som har en svalare effekt. Även pitta mår bra och balanseras av lugnare andningstekniker, pranayama. Du hittar några att prova här. Pitta ansvarar över ögonen, och brukar tycka om att omge sig med vackra saker och bilder att titta på.

Pitta är den enda av de tre doshorna som faktiskt ibland (på varma sommardagar) inte behöver äta varm tillagad mat, utan kan svalka sig och matsmältningssystemet med en sallad eller liknande. Här är fler råd när det gäller kosten för en pitta:

Favorisera

-Ris, havre och korn är bra sädesslag

-Söta, sträva och bittra smaker: endiver, söta frukter och gröna blad.

-Zucchini, fänkål, sparris, kronärtskocka, sötpotatis, majs, pumpa

-Sallad, endiver, rädisor, gurka, kapris och paprika är bra mat för pitta

-All slags kål: broccoli, blomkål, brysselkål, vitkål, rödkål

-Ghi, olivolja, kokosolja

-Pumpafrön

-Pepparmynta, korianderblad

 

Undvik:

-Sura, salta och kryddiga smaker, het, torr och för lite mat

-Morot, tomater, färsk basilika, rättika, rödbeta, lök, vitlök, röd och grön paprika

-Sura och omogna frukter

-Yoghurt, gräddost, hårdost, ost med stark smak och doft

-De flesta nötter och mandlar utom pumpafrön

-Heta kryddor

 

Pitta brukar kunna uppskatta hösten, när det blir lite svalare i luften. Om du känner igen dig i det här inlägget hoppas jag att du lite oftare unnar dig att tillbringa tid ute i naturen, njuta av färgerna och den svala och så småningom krispiga luften, som faktiskt är gynnsam för oss med mycket eldig pitta i oss.

De råd och rekommendationer som jag skriver om här ersätter förstås inte en individuell hälsokonsultation med pulsläsning. I en sådan får du 100% individuella råd om livsstil, örter, kost, yoga asanas och pranayama. Läs här eller maila mig på tia.jumbe@gmail.com för mer info om en sådan.

Stor kärlek och lycka till

Tia

 

 

 

 

Sov gott – så får du till det

 

"It came upon the Midnight clear.” A Christmas Carol', Edmund Sears, 1890

“It came upon the Midnight clear.” A Christmas Carol’, Edmund Sears, 1890.

En god sömn är inte bara grunden till ett lugnt sinne och en stabil hälsa. Sömnen är enkelt uttryckt livsviktig. Var tredje svensk lider av dålig sömn, men med några enkla rutiner och vanor från ayurvedan kan de flesta somna lättare och sova bättre.    

Under natten arbetar kroppen och hjärnan med reparation och återuppbyggnad. Ingen annan återhämtning och avkoppling kan ersätta sömn. Helt utan sömn dör vi, och utan tillräckligt med sömn blir vi sjuka. Därför är det så oerhört bekymmersamt att var tredje svensk har problem med att sova. Vissa lider av svårigheter att somna. Andra somnar men vaknar frampå småtimmarna och har svårt att somna om. Alltför många sover betydligt färre än de rekommenderade 7-9 timmarna.

Jag har alltid varit känslig för rubbad sömn. Att sova för lite har varit svårt för mig, liksom att sova för mycket. Om jag sover för lite flera nätter i rad känner jag mig skör och nära att brista. Om jag sover för mycket känner jag mig seg och tung, allt annat än utvilad. Oavsett om jag sovit för lite eller för mycket så har jag ofta fått huvudvärk. Vardagarnas rutiner med ställd klocka och tidig läggtid har altid fungerat bättre för mig än semestrarnas sena kvällar och sovmorgnar.

Även om denna känslighet, som det mesta i mitt liv, har blivit bättre med åren och en ökad yogaintensitet, så finns tendenserna kvar. Allra bäst mår jag om jag lägger mig kring 22 och kliver upp senast 6.30. Men det är inte alltid så lätt att få till. Så mycket av ”normal” aktivitet har flyttats till långt efter min läggdags, och mina tonåringar är inte alls intresserade av samma dygnsrytm som jag.   

Det är egentligen inte alls konstigt att vi har svårt att sova. Utbudet av aktiviteter på nattetid är numer i det närmaste oändligt. Du kan storhandla, betala räkningar eller beställa kläder vilken tid som helst. Det är inga problem alls att hitta på saker att göra dygnet runt. Däremot är det ett problem för kroppen och sinnet.

Kroppens intrikata och avancerade system är utvecklade för en tillvaro där vi lever efter dygnsrytmen, med vila under dygnets mörkaste timmar, och enligt ayurvedan bör vi sova mellan ungefär klockan 22 och 6, eftersom energierna i vår omgivning då är mest gynnsamma för sömn. Mellan klockan 18 och 22 är det kaphatid, med trög och tung energi, vilket gör att vi känner oss sega och trötta. Då bör vi varva ner och förbereda oss för att sova. Om vi går emot detta, till exempel genom sätta på en film, så kommer vi in i pittatid, klockan 22-02. Pitta betyder fullt driv, massor av energi – och jättesvårt att komma till ro, för att inte tala om somna. Alla kvällsmänniskor kan vittna om att den här tiden är fantastiskt för deras kreativitet och skaparkraft (men desto sämre för sömnrutinen). Och om vi har mycket vata i vårt sinne kan det hända att vi vaknar i vatatid, mellan klockan 2 och 6, när dess lätta och fladdriga energier förstärks i omgivningen. Mellan klockan 6 och 10 är det så dags för kaphas energi att dominera igen, vilket förklarar att vi känner oss trötta och sega om vi vaknar efter 6, även om vi sovit 7-8 timmar.          

När vi förstår hur dessa olika energier dominerar under olika tider i vår omgivning kan vi också förstå varför vi plötsligt efter klockan 22 blir pigg igen, trots att vi en halvtimme innan nästan gäspade käkarna ur led. Det blir också enklare att begripa varför du är tröttare när du sovit 10 timmar, fram till klockan 8, än när du har sovit 6 timmar och vaknat klockan 6. Kanske ger den här förståelsen oss också motivation att följa denna naturliga rytm. 

Om du börjar att lägga dig innan 22 och kliva upp omkring klockan 6 så kommer du efter en tid antagligen att känna att det är en rutin som gynnar din sömn. Men kanske behöver du lite mer stöd för djup och välgörande sömn. Här kommer några fler effektiva råd för att somna och sova gott hela natten:

Ät inte för nära sänggåendet. Under natten går matsmältningen ner på lågvarv. Ät därför inte närmare läggdags än två-tre timmar. På det sättet får matsmältningen vila, och du får mer sömnro.

Sakta ner. Börja förbereda för sänggåendet två timmar innan du ska lägga dig. Lägg undan mobil, dator och padda, undvik alltför adrenalinstinna aktiviteter, sätt gärna på lugn musik och dämpa belysningen.

Drick te. Vata-te är värmande och lugnande. Drick en kopp innan du går till sängs. Även kamomill-te är lugnande.

Duscha kallt. Ta en sval eller ljummen dusch, eller duscha av fötterna med svalt vatten. Detta är lugnande och sövande.

Undvik surt på kvällen. Sura smaker som exempelvis yoghurt ökar pittas eld och energi och gör det svårare att somna.

Lugnande lavendel. Lavendel har i tusentals år använts vid behandling av sömnlöshet. Massera in en droppe lavendelolja mellan ögonbrynen och på tinningarna när du går till sängs, eller lägg en bomullstuss med lavendeldoft på i linneskåpet för att ge sängkläderna en touch av lavendel, så hjälper doften till att lugna sinnet. Ett annat sätt att använda lavendel är att tända en aromlampa med eterisk lavendelolja i sovrummet ett tag innan du lägger dig.

Oljemassage. Att massera fotsulorna med sesamolja är lugnande och avslappnande, och underlättar en hel natts lugn sömn. Dessutom får du fina fötter! 🙂 Massera hela fotsulan, använd hela handflatan så mycket det går. Massera runt hälen, alla tramdynor och tår, samt mellan tårna. (Tips: sov med strumpor!) Vi har tusentals nervändar i fotsulorna, som kopplar till olika organ. När du masserar foten så lugnar du alla inre organ, och aktiverar också det parasympatiska nervsystemet.

Ligg på höger sida. När du ligger på höger sida andas du automatiskt mer med vänster näsborre. Att andas genom vänster näsborre är lugnande och avslappnande. 

Andas! När du ligger där i sängen och tankarna inte vill sluta snurra – gör en andningsövning! Här är två enkla varianter som du kan prova:

1. Långa djupa andetag. Andas långsamt in, ta andetaget ända ner i buken, känn sedan hur hela bröstkorgen expanderar. På utandning, låt bröstkorgen och sedan magen sjunka tillbaka helt. Hjälp till att pressa ut det sista av luften genom att dra naveln mot ryggraden. Det är riktigt långsamma andetag, andas in på 5-10 sekunder, andas ut på 5-10 sekunder. 3-5 minuter med denna andningsövning brukar räcka. Långa djupa andetag är lugnande för sinnet och jag somnar innan jag ens kommit till 15 andetag.

2. Andas genom vänstra näsborren. Samma som ovan, men täpp för höger näsborre med tumme eller pekfinger så att du bara andas genom vänster.

Yoga. Här är ett kundaliniyogapass (For conquering sleep) som hjälper dig att erövra en skön och återhämtande sömn.

När jag nu skriver de sista raderna i det här blogginlägget så är klockan 00.55 på natten. Jag vet att jag kommer att vakna en bit efter kl 6 i morgon och jag vet att det kommer att bli en gäspig dag i morgon. Tur att det är semester – och tur att den snart är slut så att jag får hjälp att återgå till de skönare sömnrutinerna! 🙂

Sov gott, nu! <3

 

(Delar av detta blogginlägg publicerades första gången i februari i år)

Två viktiga steg till ett liv i glädje

Är du på rätt plats i livet? Har du ett jobb du brinner för, en umgängeskrets du älskar? Älskar du dig själv? Älskar du ditt liv? Ägnar du kontinuerligt tid och energi åt dessa frågor? Inre tillfredsställelse, harmoni och glädje är lika grundläggande för ditt välmående som att träna och äta hälsosamt. Här är två kraftfulla steg till ett liv i glädje.

Inom ayurvedan säger vi att kropp och sinne hänger samman, och att god hälsa kommer via balans i kropp OCH sinne. Precis lika väl som vi behöver ta hand om vår fysiska kropp för att må så bra som möjligt, behöver vi se till att vårt sinne är balanserat, tillfredsställt och i huvudsak positivt. Vårt individuella självuppfyllande, att vi följer våra hjärtan, lyssnar på vår inre röst och lever i glädje, är alla viktiga byggstenar för en god hälsa.

När vi befinner oss i sammanhang som känns meningslösa eller ännu värre, som gör oss frustrerade och olyckliga, urholkar vi vår immunitet. Detsamma gäller om vi ofta känner oss ensamma eller stressade. I stället för att bygga upp vårt immunförsvar och vår motståndskraft så tär vi på oss själva och våra resurser. Vi blir energilösa, nedstämda och drar lättare på oss infektioner och ohälsa.

Att för det mesta känna tillfredsställdhet med vårt jobb och harmoni i våra relationer är alltså ingen fin bonus eller lyx, utan en av byggstenarna för att må så bra som möjligt.

När vi förstår hur viktigt vårt känsloliv är kan vi också inrätta våra liv och göra våra livsval därefter. Vi är alla olika och har olika lätt och sätt att känna mening och glädje, men gemensamt för oss alla är att det finns en mängd saker vi kan göra för att öka vårt inre välmående. Semestern är en perfekt tid för den här typen av inre utforskande. När vi springer i vardagens hjulspår är det lätt att skjuta undan ”obekväma” tankar om att du inte är på rätt plats i livet, men på semestern har du tid till enskildhet och eftertanke, och då bubblar allt att upp (om du tillåter det): känslor, tankar, önskningar, sorger och frustrationer. Ta vara på dessa guldkorn! De ger viktig information om vilken väg du skulle kunna ta i livet för att känna mer harmoni och större glädje.

Det finns mängder av sätt att se till att livet är i samklang med dina innersta önskningar, men egentligen behöver du bara göra två saker, här nedan skriver jag om dem.

Men det är ju inte alltid livet går att förändra. Lite längre ner får du därför också några tips på hur du hanterar en situation som du för tillfället inte rår på.

1. Utvärdera din nuvarande situation

Om du vid årsskiftet gjorde en visionboard över ditt kommande år så kan du ta fram och se över den. Vilka områden har du agerat på och vilka områden har du kvar att utveckla? Skriv ner några saker som du kan göra under kommande veckor för att börja röra dig mot dina mål för året inom alla önskade områden.

Kanske behöver vissa delar på din visionboard uppdateras – gör i så fall det.

Har du ingen visionboard för 2017? Ta några timmar av din semester och gör en för hösten, eller för kommande 12 månader. Vad vill du ha mer av i ditt liv? Ju konkretare önskningar desto bättre, men det kan förstås också handla om att visualisera en känsla du vill ha mer av. Måla, rita, skriv, klipp och klistra och hjälp hjärnan att förverkliga dina intentioner genom att skapa bilder av dem.

Jag har skapat visionboards vid årsskiftet de senaste åren och blivit nästan chockad när jag tittat på dem ett år senare, över hur kraftfulla de faktiskt är i att manifestera det jag klippt och klistrat ihop. Att skapa en fysisk bild av våra mål är ännu mer kraftfullt än att enbart lista sina ambitioner.

 

2.Ta ett eller flera konkreta steg.

Den största skillnaden mellan de som lyckas och de som inte lyckas i livet är att de som lyckas gör något. Så enkelt – och svårt – är det. Just do it!

Kräver ditt aktuella livsmål att du lär dig något nytt? Anmäl dig till en kurs i ämnet nu i höst, eller till ett kompletterande ämne så att du senare kan studera det du vill. Det går att plugga nästan vad som helst hur som helst nuförtiden.

Själv började jag en heltidskurs i franska i januari i år, gymnasienivå, kostnadsfritt på distans via Komvux. Detta eftersom jag utan några som helst kunskaper i franska nyss tillsammans med en kompis köpte ett hus (läs mer om det här) i en pytteliten by i centrala Frankrike (och ja, huset var med på min visionboard – om än ej specificerat i vilket land det skulle finnas). Här i området pratar ingen engelska, så franskan är nödvändig. Jag var dessvärre överoptimistisk och hann inte med att plugga ett språk på heltid, vid sidan av alla mina andra projekt, så efter ett par månader hoppade jag av. Men nya tag ska tas – jag är fast besluten att erövra franskan!

Kanske kräver din intention för året ett omtag på din ekonomi. Se över hur du skulle kunna öka dina intäkter eller minska dina utgifter. Planera dina nya ekonomiska prioriteringar, eller gör det där samtalet till banken nu. Gör dig redo för en ekonomisk nystart i höst!

Kanske behöver du ta nya kontakter, åka till nya ställen, berätta för människor om dina planer. Börja gärna smått, ta det gärna steg för steg – men se till att du gör något!

 

Är det just nu omöjligt att förändra ditt liv? Se till att acceptera den situation du har! Inspireras av den kloka Sinnesrobönen:

 

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan,

och förstånd att inse skillnaden

 

Genom att påverka din inställning till en situation kan den bli mer möjlig att acceptera. Här kommer några tankar om hur du kan få och ge dig själv stöd att acceptera en situation som du just nu inte rår på. Men låt inte bristande mod, trygghetsnarkomani eller förändringsobenägenhet lura dig att stanna i situationer som inte är tillfredsställande på djupet (enbart en bra lön räknas inte i längden). Se dessa råd som verktyg för att klara temporära otillfredsställande situationer.

Att uttrycka dina känslor, precis så som de känns, i skrift eller i tal, stärker ditt immunsystem. Skriv dagbok, börja i terapi eller se till att regelbundet prata djupa känslor med en god vän.

Att yoga och meditera lugnar och gör dig i grunden mer harmonisk, tålmodig och accepterande. Ju oftare du utövar yoga och meditation, desto starkare effekt. Om du är helt ny till yoga och meditation: anmäl dig till en terminskurs på en seriös studio nära dig, och signa sedan upp dig på en sajt för onlineyoga, till exempel Yogobe. På så sätt får du både individuellt stöd, och kan enkelt yoga dagligen.

Se till att äta och dricka på ett sätt som stödjer din hälsa och balans, gärna enligt den ayurvediska hälsovetenskapen. Om du inte riktigt vet hur du då ska göra kan du kanske besöka en ayurvedisk hälsorådgivare på din ort. Det du äter och dricker har stor inverkan på ditt humör och mentala status.

Använd doftsinnet. Lavendelolja, ylangylang och frankincense ger välmående och bättrar på humöret. Använd eteriska oljor i doftkrus eller aromaterapilampor, och fyll ditt hem med harmoni via doftsinnet.

Tacksamhet är hälsobringande och välgörande. I din dagbok, tacka varje dag innerligt för tre saker. Eller varför inte knäppa händerna när du lagt dig för natten och tacka för händelser under dagen eller något i ditt liv. Det är inte svårt att hitta flera saker varje dag, om vi börjar med att tacka för att vi har fått det här livet. Själv tackar jag varje kväll för att jag har mina två barn.

 

När du läser detta känner du säkert en känsla av något slag. Kanske en längtan, en önskan eller ett sug att sätta igång med något. Gör det. Just do it!

Varmt lycka till!

Andas in. Andas ut. Upprepa. Njut.

Bild ur boken Detox Lifestyle - få mer energi med yoga, mat och nya vanor. Foto: Camilla Lindquist.

Bild ur boken Detox Lifestyle – få mer energi med yoga, mat och nya vanor. Foto: Camilla Lindquist.

Vill du bli piggare, gladare och mindre stressad SNABBT? Varsågod, här är en riktig quickfix till dig: Ägna 5 minuter åt ditt andetag! Andningen är en skatt för hälsa och välmående. Det finns ingenting som förbättrar din dagsform lika snabbt som pranayama.

Att använda olika andningstekniker kan förändra och förbättra ditt liv på flera djupgående sätt. Pranayama ger ett lugnare sinne, starkare hälsa, bättre sömn och mer energi. Och det bästa av allt är att alla som kan andas kan lära sig pranayama.

Första gångerna jag skulle meditera och andas långa, djupa andetag var fruktansvärda. Jag fick helt enkelt inte i mig någon luft. Det tog stopp innan jag knappt ens hade hunnit börja andas in, i stället fick jag oregelbunden och kraftig hjärtklappning. Inandningen tog emot precis överallt i överkroppen, det var som att försöka andas med en alltför hårt knuten korsett runt lungorna. Det GICK bara inte att fylla dem. I stället för en skön, avslappnad stund var det en obehaglig kamp. Ju mer det tog emot, desto mer försökte jag andas in, och desto mer spände jag mig …

Med tiden lärde jag mig att sitta längre stunder, och att hitta det långa, djupa andetaget. På yogalärarutbildningarna, framför allt kundliniyogalärarutbildningen, och utbildningen till ayurvedisk hälsorådgivare fick jag lära mig olika andningstekniker, och nu är pranayama en självklar del av livet.

Själva ordet Pranayama är sanskrit och översätts ofta som andningskontroll, men det stämmer inte helt. Ordet pranayama består av två delar:

Prana betyder livskraft och är enligt yogafilosofin en energi som finns i allt som existerar, även oss människor. Prana är mer subtilt än luft och syre, och flödar i kroppens energikanaler, nadis. När vi andas in fyller vi inte bara på kroppen med syre utan även med prana.

Ayama betyder expansion eller förlängning.

Pranayama betyder alltså expansion eller förlängning av livskraften.

De tekniker som vi använder oss av i pranayama gör att vi aktiverar och påverkar pranan i våra nadis så att vi uppnår en högre medvetenhet och energitillstånd. Inte nog med att vi syresätter oss ordentligt när vi använder oss av olika andningstekniker, vi njuter alltså också effekterna av ett skönare flöde i livskraften. Inte undra på att vi mår så förbaskat bra efteråt!

Vi människor andas normalt 15-20 andetag per minut, omkring 20 000 andetag per dygn! Vår andning påverkar varenda liten del av kroppen. Varenda cell i hela kroppen använder syre i sin förbränningsprocess, inte minst hjärnan behöver syre för att fungera optimalt. Andningen är tätt sammankopplad med våra mentala processer, aktiviteten i våra hormonkörtlar och i produktionen av energi till alla våra muskler.

Det finns ett andetag till varje sinnestillstånd, brukar det heta. När vi är rädda eller arga är andetaget naturligt kort och ytligt. När vi är avslappnade och lugna är andetaget naturligt längre och djupare. Men påverkan sker åt båda håll: andetaget inverkar också på vårt sinnestillstånd och vår hälsa. Ett kort och oregelbundet andetag gör oss stressade och påverkar hjärtat negativt, stör hjärnans rytm och kan leda till fysiska, känslomässiga och mentala blockeringar. Detta kan i sin tur leda till inre konflikter, ett obalanserat liv och i förlängningen sjukdom.

De allra flesta av oss andas otillräckligt för optimal hälsa. Vi andas alltför ytligt och använder inte lungornas hela kapacitet, vilket leder till att vi inte får i oss tillräckligt med syre och prana för att må som allra bäst. Vi känner oss tröttare än vad vi skulle behöva göra, och orkar inte prestera så bra som vi skulle kunna, varken mentalt eller fysiskt. Detta eftersom cellernas bränsle enbart räcker till det allra nödvändigaste underhållsarbetet, och inte till någon utveckling eller förbättring.

Ett djupt andetag gör oss inte bara piggare och starkare, det hjälper också kroppen att rena sig från toxiner och restprodukter. Att andas fulla andetag hjälper lymfvätskan att cirkulera i kroppen. Det gör att du andas ut maximalt med koldioxid och orenheter så som luftföroreningar, virus, bakterier och allergener. Diafragmans stora vågrörelse vid långa djupa andetag stimulerar även levern, som är kroppens största reningsverk.

Nu börjar du förstå vilken vidsträckt effekt andningen har på din hälsa. Och det fina är att du kan förbättra ditt sinnestillstånd och din hälsa genom att när som helst ta kontroll över ditt andetag. På bara ett par minuter kan du skifta från stressad och uppe i varv, till avslappnad och lugn. Eller från trött och seg till pigg och vital. Och de långtgående effekterna är minst lika magiska.

Här är ett par busenkla och effektiva andningsövningar som du kan prova: i sängen när du ska sova, nyss har vaknat, eller varför inte köra en Nadi shodana i vilorummet på jobbet för att ladda med ny energi innan du åker hem till familjen?

 

Hitta ditt långa, djupa andetag

Det här är en pranayama som är bra för dig som inte har använt så många andningstekniker tidigare. Här kommer du att lära känna ditt långa, djupa andetag. Hoppa inte över reflektionen på slutet, där du verkligen känner effekterna av stunden med långa djupa andetag.

1. Ligg på rygg, benen utsträckta. Slut ögonen, slappna av.

2. Ligg med händerna på magen, så att fingertopparna nuddar varandra. Andas långsamt in genom näsan och känn magen expandera upp mot taket, som om det var den som fylldes med syre. Känn fingrarna glida ifrån varandra. Andas långsamt ut, känn magen sjunka tillbaka, och känn fingertopparna mötas igen. Låt andetagen ta 4-5 sekunder på varje in- respektive utandning. Andas så här i 10 andetag.

3. Lägg sedan märke till att även revbenen expanderar, ut åt sidorna, framåt och bakåt, på varje andetag. Fokusera på rörelsen här i 10 långa djupa andetag.

4. Känn att bröstkorgen vidgas med inandningen, ända upp till nyckelbenen, och sedan sjunker tillbaka med utandning. Fokusera här i 10 djupa andetag.

5. Avsluta genom att mjukt låta andetaget bli normalt igen. Känn effekten i kroppen, sinnet. Ta ett par normala andetag och öppna sedan mjukt ögonen.

Öka antalet andetag i respektive steg och andetagens längd efter önskemål.

 

Renande andningsövning

Det här är en teknik för avslappning, stilla sinnet och god sömn, effektiv mot migrän, högt blodtryck och hjärtklappning.

1. Ligg på rygg, slappna av, slut ögonen. Ta 5-6 djupa, långsamma andetag.

2. Andas långsamt in samtidigt som du räknar till 4.

3. Håll andan och räkna i samma takt till 6.

4. Andas ut samtidigt som du i samma takt räknar till 8.

5. Andas in och räkna i samma takt till 4. Fortsätt detta mönster i 5 minuter.

 

Nadi shodana (växelvis andning)

Det här är en lugnande och balanserande andningsteknik.

1. Sitt i lätt meditationsställning, eller längst ut på en stol med ryggen sträckt. Slut ögonen. Kom in i ett långsamt, långt och djupt andetag.

2. Sätt vänster tumme mot pekfinger och vila handryggen mot vänster knä/lår. Täpp försiktigt till höger näsborre genom att mjukt placera höger tumme på höger näsvinge. Andas långsamt in genom vänster näsborre.

3. Täpp igen vänster näsborre med höger ringfinger och andas lika långsamt ut genom höger näsborre.

4. Håll kvar fingrarna och andas långsamt in genom höger näsborre.

5.Täpp försiktigt till höger näsborre med höger tumme på höger näsvinge. Andas långsamt ut genom vänster näsborre.

6. Fortsätt enligt detta mönster, att byta näsborre på varje utandning, i 5 minuter:

Andas in genom vänster

Andas ut genom höger

Andas in genom höger

Andas ut genom vänster

 

Varmt lycka till med andningen. Hör gärna av dig och berätta hur det går!