Veckans kundainiyoga: Gör det omöjliga möjligt

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 12 november

Kriya: Opportunity and green energy set

Meditation: Gan Puttee Kriya

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify): Gobindah Hari, Aykanna; Dharti Hay, Krishan, Nectar of the name, Sat Purkh; Waheguru, Mirabai Ceiba; Waheguru, Krishan; Devi Prayer, Craig Pruess & Ananda (under vilan).

 

Gårdagens pass och musik, i all hast, för dig som vill fortsätta med dessa kraftfulla tekniker även utanför studion.

Om du vill göra passet hemma, kom ihåg:

-Tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

Med kärlek,

Tia

 

Veckans kundaliniyoga: Balansera dig för att kunna släppa taget

Lotusblomman symboliserar den största av tranformationer, återfödelse. Bilden är lånad från http://mythologian.net/lotus-flower-meaning-symbolism/

Lotusblomman symboliserar den största av tranformationer, återfödelsen. Bilden är lånad från http://mythologian.net/lotus-flower-meaning-symbolism/

Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 5 november

Kriya: For elevation

Meditation: Liberation kriya

Musik: Under passet spelade jag (alla finns på Spotify): Humee Hum, Guru Singh; Tantric Har, Simran Kaur Khalsa; Har Har Mukande, Paramjeet Singh & Kaur; Har Gonibde Mahan He, Guru Dass; Devi Prayer, Craig Pruess & Ananda (under vilan), Long time Sun, Snatam Kaur (uttoningen).

Kriya för elevation är ytterligare ett av mina favoritpass inom kundaliniyogan (det finns som sagt en hel del guldkorn). Passet är riktigt enkelt, men inte alls simpelt. Det jobbar systematiskt igenom hela ryggraden, och hjälper prana att balansera våra chakran. Det är en perfekt uppladdning för att sedan ordentligt kunna integrera energierna av den efterföljande meditationen.

Vi upprepar Liberation kriya från förra söndagen som meditation. Det är en kraftfull meditation som hjälper oss att släppa taget om sådant som vi inte längre behöver. Som jag skrev förra veckan så stöttar den förnyelse, förändring och bidrar att bringa nytt ljus till något, och det passar ju perfekt för våra syften den här hösten.

Den är riktigt utmanande, men det utlovas också kraftfulla effekter av den, framför allt om du gör den 40 dagar i rad. 40 dagar ger en permanent förändring i hjärnan, sägs det och innebär en stor förändring till det bättre i livet, bättre hälsa och mer lycka. Så vad väntar du på? Det är bara att sätta igång. Om du börjar nu har du förändrat ditt liv innan jul. 🙂

Om du vill göra passet hemma, kom ihåg:

-Tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna på varje rörelse, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser/meditationen/andningsövningen. Gör aldrig längre än angiven tid.

-Visa respekt för kundalinienergin, den är kraftfull. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.

 

Håll igång din härliga kapha!

Den långsamma och kloka elefanten får ofta symbolisera kapha. Bild lånad från https://favim.com/image/2054593/

Den långsamma och kloka elefanten får ofta symbolisera kapha. Bild lånad från https://favim.com/image/2054593/

Mest missförstådd av alla doshorna är kapha. Trög, tung och lite långsam som kaphas kvaliteter är tycker många att det känns tråkigt att domineras av kapha. Men sanningen är att det knappt finns någon härligare att hänga med än en kapha i balans!

Som jag skrev i det här blogginlägget så är vata den dosha som är lättast bringas ur balans, lätt och rörlig som den är. Och pitta kommer inte långt efter, som jag skrev om här. Allra mest stabil och stadig är vår kära kapha, kopplad till elementen jord och vatten som den är. Men det finns inget tungt och tråkigt över en kapha i balans.

Ayurvedan grundar sig, som jag också skrev i inläggen om vata och pitta, på de fem elementen jord, vatten, eld, luft och rymd, som återfinns i och styr de tre doshorna vata (luft och rymd) pitta (eld) och kapha (vatten och jord). Vi människor och allt annat levande omkring oss är sammansatta av de tre doshorna, i helt unika kombinationer. De tre doshorna behöver varandra, och samexisterar i allt, och alla tre behövs. De tre doshorna har egna kvaliteter, funktioner och lokaliseringar i kroppen, och de känns också helt olika i pulsen.

Ofta är en dosha dominerande – och ofta är en eller flera doshor ur balans. Att en dosha är i obalans betyder att det finns för mycket av den i kropp och sinne, och det kan vi uppleva i form av fysiska eller mentala symptom, eller båda delarna.

Kaphas kvaliteter är tung, oljig, långsam, stabil, kompakt, kall och mjuk. Kaphas lokalisering är från övre delen av magsäcken och uppåt: bröst, lungor och hjärna. Fettvävnaden tillhör kapha, liksom leder, senor, ligament, samt det reproduktiva systemet.

Kaphas funktion i kroppen är den livsviktiga immuniteten, alltså att immunförsvaret fungerar som det ska. I blanas är en kapha sällan sjuk. Kapha styr över struktur och sammanhållning och all smörjning i kroppen, mellan organ och i alla leder. Till kaphas funktioner hör också förmågan att läka/healing, förmåga till affektion och tillgivenhet, förmågan att förstå och förlåta och vår möjlighet att uppleva villkorslös kärlek. Smaka på det, du! Vad skulle vi människor göra utan vår kapha? Kapha dosha är alltså inte något straff att domineras av. Snarare är kaphamänniskor i balans något som den här världen skulle behöva mer av. Och det kommer mer härliga kapha-egenskaper. Se bara här:

Människor med dominerande kapha-dosha är stabila både fysiskt och känslomässigt. De är tålmodiga, jordnära, och lite långsamma. De både talar, äter och arbetar sakta och metodiskt. En kapha trivs med sitt liv precis så som det är. De är lugna, sympatiska och kärleksfulla, blir sällan arga eller rädda, och behöver inte mycket förändring för att vara nöjda med livet. Kapha-personer är ofta bra lyssnare och mjuka och behagliga som de är får de andra att varva ner och trivas i deras närhet.

I obalans går dock trögheten och långsamheten överstyr och tar över både kropp och sinne. Kapha i obalans blir ofta självbelåten. Matsmältningen går än mer långsamt än annars och personen i fråga lägger på sig vikt. Allergi är vanligt.

Kapha kan sägas vara vatas raka motsats på många sätt, och det märks tydligt när det gäller vad som bringar doshan ur balans. Där vata behöver skapa regelbundenhet och vara lite restriktiv med yttre stimuli för att få ordning på sin yvighet behöver kapha motsatsen. Med en benägenhet till alltför mycket rutiner kan kapha få allt för lite stimulans, som i sin tur kan leda till obalans. Lagom är bäst! Kapha behöver alltså regelbundet variera sitt liv i stort och smått, för att inte stagnera och hamna i obalans.

För mycket sömn tar kapha ur balans, liksom för lite motion. Kaphan ska helst röra på sig varje dag, kanske till och med någon explosiv träningsform, som intervaller. Kapha ska också vara lite försiktig med att äta tung och fet mat, särskilt på kvällen. Överlag handlar det för kapha mycket om att hålla igång sin lite tröga och långsamma matsmältning. Här är fler kostråd för dig som känner igen dig i kapha dosha.

Favorisera

-En lätt, torr och kryddig kost med bittra och sträva smaker.

-Varm mat och varm dryck.

-Basmatiris, havre, korn, råg och bovete är exempel på bra sädesslag.

-De flesta bönor och linser.

-Morot, sparris, kronärtskocka, tomat, små auberginer, spenat, rättika, pumpa, bladselleri och alla slags kål.

-De flesta bär, granatäpple, russin, plommon, katrinplommon, och grapefrukt.

-När det gäller mjölkprodukter bör kapha begränsa sig till ghi (klarnat smör), lassi (1 del färsk yoghurt + 2 delar vatten), buttermilk (1 del färsk yoghurt + 3 delar vatten) och vassle.

-Bland frön och nötter är det enbart solrosfrön som är balanserande för kapha.

-Kapha kan och bör äta de flesta färska och torra kryddor och örter.

 

Undvik

-Att överäta, och att äta oljig, kall och tung mat. Sött, salt och surt skapar obalans hos kapha.

-Fänkål, ockra, gurka, rotselleri, rotsaker förutom morot, lök, vitlök, purjolök, svamp.

-Sura och omogna frukter och bär.

-Alla slags sötningsmedel utom honung.

-Kokosolja, jordnötsolja, ricinolja, sesamolja, linfröolja och tistelolja.

-Alla slags nötter och frön utom solrosfrön.

Jag hoppas att de här texten har skapat lite skönare aura kring kapha, så att du med en kapha-dominans kan tillåta dig att känna dig precis så älskvärd och härlig som du är. Förmåga att förlåta, förstå och möjlighet att älska villkorslöst kan den här världen aldrig få för mycket av! Se bara till att hålla igång lite, så du inte hamnar i obalans!

De råd och rekommendationer som jag skriver om här ersätter förstås inte en individuell hälsokonsultation med pulsläsning. I en sådan får du 100% individuella råd om livsstil, örter, kost, yoga och pranayama. Läs här eller maila mig på tia.jumbe@gmail.com för mer info om en sådan.

Må så gott och lycka till med din resa till självkännedom och hälsa!

Tia

Ayurvediska konsultationer

Här är mina tider för AYURVEDISKA KONSULTATIONER med PULSLÄSNING. Maila om du vill boka en tid, eller om du är intresserad av någon annan tid än de här nedan. Är du nyfiken, men osäker på om ayurveda är något för dig? Läs mer här. Vill du boka mig till din yogastudio eller liknande för en heldag med ayurvediska konsultationer? Maila!

 

Torsdagar och fredagar tar jag emot hemma hos mig. Aktuella tider:

10-11.30

12.30-14

14.15-15.45

24 november, Yogapalatset, Abrahamsberg. Lediga tider:

11.15-12.45

15.15-16.45

2 december, Yogapalatset, Abrahamsberg. Lediga tider:

9.30-11.00

15.15-16.45

 

 

 

Trött, otålig och irriterad? Svalka din inre eld!

Den vackra elden, som här får symbolisera pitta, har jag lånat från Grinda.se.

Den vackra elden, som här får symbolisera pitta, har jag lånat från Grinda.se.

Känner du dig sliten, trött och irriterad? Har du alldeles för mycket jobb och lite tid till återhämtning? Börjar magen kännas sur och huvudvärken bultar allt oftare? Se till att balansera din intensiva pitta innan den driver dig in i utmattning!

Som jag skrev i det här blogginlägget så är vata den dosha som är lättast bringas ur balans, lätt och rörlig som den är. Men pitta kommer inte långt efter. Med en fallenhet för att vara plikttrogen och arbetsam, och dessutom eldig och intensiv, och en tendens att köra över sin kropps signaler, är det inte så konstigt att pitta-människor ofta är de som bränner ut sig. Där vatas energi tar slut, de börjar känna sig oroliga och sjuka, och kanske saktar ner och söker hjälp, så ignorerar pitta alla trötthetskänslor och symptom i kropp och själ, och kör på. Det gäller förstås särskilt om de jobbar med något som de tycker om – och ofta tycker de mycket om att jobba!

Ayurvedan grundar sig, som jag också skrev i inlägget om vata, på de fem elementen jord, vatten, eld, luft och rymd, som återfinns i och styr de tre doshorna vata (luft och rymd) pitta (eld) och kapha (vatten och jord). Vi människor och allt annat levande omkring oss är sammansatta av de tre doshorna, i helt unika kombinationer. De tre doshorna behöver varandra, och samexisterar i allt, och alla tre behövs. De tre doshorna har egna kvaliteter, funktioner och lokaliseringar i kroppen, och de känns också helt olika i pulsen.

Ofta är en dosha dominerande – och ofta är en eller flera doshor ur balans. Att en dosha är i obalans betyder att det finns för mycket av den i kropp och sinne, och det kan vi uppleva i form av fysiska eller mentala symptom, eller båda delarna. Vata kommer alltså lättast kommer ur balans, och drar dessutom ofta med sig de andra doshorna. Särskilt pitta, som ju är eld som endera eldas på än mer av ökat inflöde av luft/syre (vata) eller i värsta fall slocknar.

Pittas främsta uppgift och syfte är transformation, och doshans kvaliteter är lätt, varm/het, skarp, intensiv, ganska oljig och oregelbunden. Pittas säte i kroppen är matsmältningssystemet, men även blodet, lymfan, huden och ögonen är pittas områden.

Pittas huvudfunktion i kroppen är matsmältningen, alltså transformationen av mat till näring. Pittas funktion är också att skapa hormoner och enzymer, och pitta styr aptit, törst och vårt intellekt. Pitta ansvarar också för vårt seende, både yttre och inre, alltså vår intuition, och har en starkt drivande förmåga och tapperhet.

Pitta-personer, alltså personer där pitta dosha dominerar, är ambitiösa, målmedvetna och dynamiska. De blir ofta ledare, då de både själva lätt tar på sig en ledande roll, men också gärna utses till ledarfigurer. De är dynamiska och effektiva, med ett väl utvecklat sinne för logik.

En pitta i balans är varm och kärleksfull, modig och gillar utmaningar. De har en god aptit, både på mat och på livet i stort. Pitta-personer har mycket energi, och blir ofta eldsjälar i projekt. Det är pittapersonernas starka vilja och drivkraft som gör att de tenderar att ignorera kroppens signaler och därmed riskerar att bränna ut sig.

En pitta ur balans är ingen härlig upplevelse, varken för personen själv eller för dennes närmaste. Utan förmåga att dra ner på arbetstakten blir pitta så småningom utarbetad, vilket leder till att hen blir dominerande, lättirriterad, otålig och kritisk mot sin omgivning. Hen får också ofta hudutslag och blir sur i magen, med halsbränna eller magkatarr som följd.

Det som tar pitta ur balans är alltså alltför mycket arbete, stress och tidspress. Men allt som är hett påverkar (minns den ayurvediska principen lika ökar lika): hett klimat, het mat och att anstränga sig för mycket fysiskt kan öka pitta, liksom aggressioner.

Så hur ska du då leva för att undvika att bränna ut dig själv, om du till stor del känner igen dig här? Det första rådet som jag brukar ge till alla pitta-personer (och även vata) är att tillåta sig vila och återhämtning. Ingen bör eller kan jobba hela tiden utan att återhämta sig, hur roligt jobbet än än. Pitta har visserligen mycket energi, men den tar slut förr eller senare, och det kan ta tid att komma tillbaka. Pitta ligger också bakom alla slags inflammationer i kroppen, så pitta-obalanser som tillåts gå för långt och utvecklas till sjukdom är helt enkelt inte så roliga att ha.

Pitta mår bra förstås av att svalka sig på olika sätt, vi balanserar ju doshor genom att tillföra motsatt kvalitet. Promenader vid vatten är fina för pitta – observera att det inte gäller dagtid i tropiska länder. Där ska pitta helst hålla sig i skuggan tills solen gått ner och luften svalnat en aning.

Pitta ska helst inte anstränga sig fysiskt alltför mycket, men simning är en superfin pittaaktivitet, liksom andra sporter vid vatten. Pitta är ganska oregelbunden, och mår bäst av att hitta rutiner för mat och sömn. Oljemassagen abhyanga, som jag skriver om här (lite längre ner i inlägget) är bra även för pitta, men risken är att sesamoljans värmande kvalitet helt enkelt blir för varm, och i värsta fall ger pitta utslag. I så fall går det bra att använda kokosolja, som har en svalare effekt. Även pitta mår bra och balanseras av lugnare andningstekniker, pranayama. Du hittar några att prova här. Pitta ansvarar över ögonen, och brukar tycka om att omge sig med vackra saker och bilder att titta på.

Pitta är den enda av de tre doshorna som faktiskt ibland (på varma sommardagar) inte behöver äta varm tillagad mat, utan kan svalka sig och matsmältningssystemet med en sallad eller liknande. Här är fler råd när det gäller kosten för en pitta:

Favorisera

-Ris, havre och korn är bra sädesslag

-Söta, sträva och bittra smaker: endiver, söta frukter och gröna blad.

-Zucchini, fänkål, sparris, kronärtskocka, sötpotatis, majs, pumpa

-Sallad, endiver, rädisor, gurka, kapris och paprika är bra mat för pitta

-All slags kål: broccoli, blomkål, brysselkål, vitkål, rödkål

-Ghi, olivolja, kokosolja

-Pumpafrön

-Pepparmynta, korianderblad

 

Undvik:

-Sura, salta och kryddiga smaker, het, torr och för lite mat

-Morot, tomater, färsk basilika, rättika, rödbeta, lök, vitlök, röd och grön paprika

-Sura och omogna frukter

-Yoghurt, gräddost, hårdost, ost med stark smak och doft

-De flesta nötter och mandlar utom pumpafrön

-Heta kryddor

 

Pitta brukar kunna uppskatta hösten, när det blir lite svalare i luften. Om du känner igen dig i det här inlägget hoppas jag att du lite oftare unnar dig att tillbringa tid ute i naturen, njuta av färgerna och den svala och så småningom krispiga luften, som faktiskt är gynnsam för oss med mycket eldig pitta i oss.

De råd och rekommendationer som jag skriver om här ersätter förstås inte en individuell hälsokonsultation med pulsläsning. I en sådan får du 100% individuella råd om livsstil, örter, kost, yoga asanas och pranayama. Läs här eller maila mig på tia.jumbe@gmail.com för mer info om en sådan.

Stor kärlek och lycka till

Tia